(Innsendt)

Kysthospitalet ligger vakkert til i strandkanten ved Skråvika i Stavern. Kysthospitalet har drevet rehabilitering siden 1892 og er nå en del av Sykehuset i Vestfold. Aktiviteter som kano og kajakk har vært en del av rehabiliteringen siden tidlig 90-tallet og med multimotorbåt siden årtusenskiftet.

Da forrige båt ble ødelagt i stormen Knud sist høst var sykehuset midlertidig uten båt. Avdelingssjef for Forskning og Utvikling Anika Jordbru forteller at en tildeling av pasientvelferdsmidler fra sykehuset i Vestfold gjorde det mulig å investere i en ny og oppgradert båt. En nyere modell og større motor gjør komforten enda bedre for pasientene. Båten har en lem foran som gjør det mulig å kjøre rullestoler rett om bord. I tillegg er den veldig stødig i vannet.

Idrettspedagog Øyvind Haugnes og Per Enok Baksjøberget har nettopp vært ute på båttur med Erik Stensrud og Karl Johansen som er på rehabiliteringsopphold ved klinikk fysikalsk medisin og rehabilitering. I det fine været tidligere denne uken gikk turen til Svenner.

– Tenk, for tre uker siden fikk jeg slag, i dag sitter jeg i en båt på Svenner. Det hadde jeg ikke trodd, sier Erik Stensrud.

Karl forteller videre at «Dette her lever jeg lenge på, en sånn tur skaper motivasjon for videre jobbing. Det gir en psykisk opptur.»

Klinikksjef Gro Aasland sier det ofte hender at pasienter trekker fram båtaktivitet som særdeles viktig i oppholdet på Kysthospitalet. God livskvalitet er ikke bare fravær av sykdom og funksjon, det er også arbeid og fritid. Rehabilitering omhandler hele mennesket. Når man skal mestre livet igjen etter skade eller sykdom trenger man å hente motivasjon og glede fra andre steder enn bare sykehussengen. Å vite at man fremdeles kan delta i aktiviteter som å dra på sjøen er verdifullt i håndtering av ens nye situasjon.

– Jeg hadde egentlig avskrevet båtaktivitet etter at jeg mistet en fot, sier Karl. Å komme ut på sjøen og se at jeg fortsatt kan drive med denne type aktivitet, er derfor en stor opptur. Det hjelper en å komme ut av «bobla». Her blir hele mennesket tatt vare på, sier Karl.

Båtaktivitet gir funksjon og balansetrening. I tillegg gir det pasienter som enten aldri eller som pga. skade eller sykdom, ikke ellers får deltatt i fiske eller båtaktiviteter mulighet til nettopp dette ifølge idrettspedagog Øyvind Haugnes.

(saken fortsetter under bildet)

Idrettspedagog Per Enok Baksjøberget forteller at båten og vannaktiviteter også er en viktig del i rehabilitering av barn. Den brukes spesielt mye når det er aktivitetsuke på sykehuset slik som nå. Aktivitetsuke er et gruppetilbud til barn som tidligere har vært på sykehuset til individuell rehabilitering. Da er båten en viktig del i å normalisere aktivitetsdeltakelse. Her kan de delta på alt av aktiviteter, tilrettelagt av idrettspedagoger og terapeuter. Ofte er det behov for spesial kompetanse for å få barn med fysiske funksjonsnedsettelser i aktivitet og det får de tilbud om denne uken på Kysta.

Det er vanlig å bruke det nærliggende uteområdet i rehabilitering og for Kysthospitalet er båt og vannaktiviteter en naturlig del av habitatet. For pasientgrunnlaget fra Vestfold, Telemark og Buskerud er båtliv en stor del av folks fritidsinteresser og det å mestre dette påvirker mestring av hverdagsaktiviteter.

– Det er vanskelig å sette ord på hva det betyr, men bruk av båt i rehabilitering gir fantastiske opplevelser som gir minne for livet, sier Karl.