Farris Bad best i spa-test - sjokkerende funn hos konkurrenter

BEST I RENHOLDSTEST: Forbrukerprogrammet «TV2 hjelper deg» har sjekket renholdet og vannkvaliteten hos flere av de største spa-anleggene i landet. Best ut kom Farris Bad. (Arkivfoto)

BEST I RENHOLDSTEST: Forbrukerprogrammet «TV2 hjelper deg» har sjekket renholdet og vannkvaliteten hos flere av de største spa-anleggene i landet. Best ut kom Farris Bad. (Arkivfoto)

Artikkelen er over 2 år gammel

«Tv2 hjelper deg» fant både sæd og farlige legionellafunn hos noen av landets største spa-anlegg, men Farris Bad kom godt ut av testen.

DEL

Dette skriver VG.no.

Forbrukerprogrammet «TV2 hjelper deg» har reist rundt og testet vannkvaliteten og renholdet hos flere av de største spa-anleggene i landet. De har i tillegg lett etter usynlige sædflekker ved hjelp av UV-lys.

Flere av anleggene kom veldig dårlig ut. Verst ut kommer landets største spa-anlegg, The Well, ut.

Fant sæd i saunen

Her fant de en stor sædflekk på gulvet i den ene saunaen, i tillegg til at de fant farlige legionallabakterier i et boblebad. Dette funnet gjorde de også hos Norefjell Ski og Spa.

– Det finnes flere undergrupper av legionellabakterier og bare et fåtall er farlige for mennesker. Men de som ble funnet i denne testen er av typen som kan skape sykdom hos mennesker, sier seniorforsker Vidar Lund ved Folkehelseinstituttet til VG.

Funnene skal imidlertid ha vært relativt lave, men Lund understreker at slike bakterier ikke skal finnes i vannet. Ifølge ham indikerer slike funn at systemet ikke fungerer som det skal, rensing og desinfisering skal normalt holde dette unna.

Forbrukerprogrammet har også testet vannkvaliteten i bassengene, hvor Norefjell kom dårligst ut.

Farris Bad med én anmerkning

I dusjene og omkledningsrommene har de brukt en såkalt ATP-test, for å sjekke renholdet av flater. Dårlig renhold, og dermed høyt antall mikroorganismer, kan blant annet gi fotsopp.

Det var her Farris Bad fikk sin eneste anmerkning, hvor det ble avdekket litt høyt nivå i herregarderoben. Her ble ATP-nivået 14.168. Alt over 1000 skal indikere dårlig renhold. Til sammenligning var tilsvarende nivå hos Norefjell 345.083.

– Vi kan jo alltid bli bedre, og har allerede satt i gang tiltak for våre rutiner og måten vi arbeider med disse sakene på, sier direktør Andreas Nilsson hos Farris Bad til VG.

Slik var resultatene:

Farris Bad

■ Besto alle vanntester

■ Generelt godt renhold

■ Litt høyt ATP-innhold på gulvet i herregarderobe (14.168).

■ Funn av mistenkelig flekk på badstuevegg, ikke påvist sæd.

The Well

■ Lave ATP-verdier i dusjer og garderoberom

■ Funn av farlige legionellabakterier i boblebad

■ Stor sædflekk på gulvet i badstue

Norefjell Ski & Spa

■ Ingen funn av sæd

■ Funn av farlige legionellabakterier i boblebad

■ Ekstremt høye ATP-verdier på dusjgulvet i herregarderobe (345.083)

■ Høye kimtall, noe som viser at rensesystemet ikke fungerer optimalt

The Thief

■ Fine vannprøver i basseng

■ Godt renhold på de fleste flater

■ Høye ATP-verdier på dusjgulvet både i damegarderoben (31.523) og herregarderoben (27.168).

■ Funn av mistenkelig flekk i badstue, men ikke påvist sæd.

Artikkeltags