Gå til sidens hovedinnhold

Fikk 100.000 kroner i støtte: – Ungene setter stor pris på dette tiltaket

Denne våren ble ti skoler invitert med i prosjektet skolehage. De måtte forplikte seg til at elevene skal få gå på «slang» i høst.

Sammen med Larvik kommune og Gründernettverk har Colab Larvik drevet prosjektet «Innovasjon i Landbruk» i nesten to år. Prosjektene har vært mange, og flere av dem er presentert i ØP tidligere.

En av målsettingene med prosjektet er økt bevissthet rundt lokal mat, og det ønsker initiativtakerne at skal starte med barna. Innbyggerne i Vestfold og Telemark bor bokstavelig talt midt i matfatet. Matnæringen er stor og viktig og det skapes betydelige verdier i hele verdikjeden.

Innovasjon Landbruk ønsker å spre kjennskap, kunnskap og stolthet hos disse matprodusentene.

Vestfold og Telemark fylkeskommune synes denne våren at prosjektet var en god idé og i mars fikk de 100 000 kr i prosjektstøtte og kunne sette i gang med ti hager ved ulike skoler i Larvik kommune. I tillegg ble Bente Bugge-Erlingsen fra Prosjekt Skjærgårdsmat i Færder engasjert som prosjektleder for Larvik.

I tillegg til alt utstyr får også skolene faglig påfyll og inspirasjon.

– Det eneste vi forventer av skolene, er at de hjelpe oss å spre dyrkeglede blant barn og unge ved å etablere skolehager, besøke minst en produsent og dra på en «slang» til høst. Enten det er epleslag, pæreslag eller bærslag. Dette for å fokusere på matsvin, forteller Bugge-Erlingsen.

Åtte skoler og to barnehager

– Vi er strålende fornøyd med resultatene så langt, sier Gillian Hockly i Colab Larvik.

Hun har fått supre tilbakemeldinger fra deltakerne etter at Prosjekt Skolehager startet med én pilot i 2019, og nå har Skjærgårdsmat 32 skolehager fordelt på Tønsberg, Færder og Larvik kommune.

I Larvik er åtte av de ti skolehagene lokalisert ved SFO-avdelinger, og de siste to i barnehager.

– Vi har i flere år sådd grønnsaker og snakket mye om å få til en grønnsakshage. Derfor er vi veldig glade for å ha fått muligheten til å delta i prosjektet, og for oss blir dette en del av det pedagogisk opplegget framover. Det er nært knyttet opp til Rammeplanen med livsmestring og helse, sier Hilde Karterud fra Veldre barnehage.

Supermoro med nepe

På Østre Halsen skole forteller de to ansvarlige lærerne om stor glede og masse læring.

– Ungene setter stor pris på dette tiltaket og syntes det er supermoro med nepe, reddiker, grønnkål, sukkererter og salat! Grønnkål var også digg syntes de aller fleste i 2. trinnet, forteller Hedda Marie og Jonas.

Med unntak av en episode med hærverk på Hedrum barneskole i oppstarten, har alle skolehagene fått stå i fred

– Nå håper vi at foreldrene og naboene til skolene bidrar til å holde skolehagene trygge gjennom sommeren slik at ungene kan få glede ut av dem til høsten igjen, sier Hockly!

– Opptatt av engasjement

I Larvik har skolehageprosjektet fått med seg Nelson Garden på Berganmoen som samarbeidspartner. De syntes skolehageprosjektet var spennende, og ville gjerne bidra med både egenprodusert jordblanding, frø og pallekarmer til skolehagene.

– Vi er veldig heldig fordi en av Norges største aktører innen gartneribransjen i Norden har et anlegg i kommunen vår. Da vi tok kontakt med Christian Kjøniksen fra Nelsons Garden synes han at prosjektet var superspennende og etter et møte med konsernledelsen ønsket de å sponse oss, sier prosjektleder Gillian Hockly.

– Vi er opptatt av engasjement og gleden ved hage og dyrking. Å kunne støtte og bidra til å øke kunnskapen, skape bevissthet, pirre nysgjerrigheten og dyrkingsgleden hos barn er viktig for oss! Å følge et frø fra det spirer, se det vokse og til du kan høste den er en fin læringsprosess og et spennende kapittel som for noen kanskje er helt nytt. Vi er glade for å kunne være med som et ledd i denne spennende reisen, sier Christian Kjøniksen i Nelson Garden.

Prosjektet har også fått hjelp av Veronika N. Steinsholt, produkt- og markedskoordinator i Nelson Garden, som har delt sin kunnskap med lærerne og fagansvarlige hos de deltakende skoler og barnehager.

Prosjekt skolehager

■ Larvik kommune, og Colab Larvik driver prosjektet Innovasjon i landbruk. Denne våren har de etablert ti skolehager i Larvik.

■ Deltakerne i Larvik: Stavern SFO, Berg SFO, Valby SFO, Østre Halsen SFO, Kvelde SFO, Hedrum SFO, Frøy SFO, Jordet SFO, Rødbøl Barnehage, Veldre Barnehage.

■ Målet med skolehagene er å øke kunnskapen til lokal matproduksjon, bevisstgjøre barna på hva de spiser og gjøre sunnere matvalg, bidra til et variert tilbud i SFO-tiden, Utjevne sosiale forskjeller

■ Skjærgårdsmat er med som samarbeidspartner og vil synliggjøre hvilken unik matregion Vestfold og Telemark er.

■ Nelson Garden er med som sponsor og samarbeidspartner, med utstyr og kunnskap.

Kommentarer til denne saken