RETTELSE: I den første publiserte utgaven av denne artikkelen, så var det en faktafeil i et sitat, hvor det kom fram at en muslim ble drept i en moské i Bærum i fjor. Dette er feil, og det var terrorangrepet og drapsforsøket ved moskeen, som det egentlig ble vist til. Dette er nå rettet opp i, og ØP beklager feilen.
Det ble et hyggelig møte og de frammøtte muslimene ble invitert opp på kirketrappa av presten, Bjørn Kinserdal. Dessverre var det korona-glissent under gudstjenesten som ble holdt rett etter markeringen. Også her ble muslimene invitert med inn.
Bakteppet for aksjonen er av det mørke slaget. Etter en rekke terroranslag og drap i både europeiske og norske gudshus i den senere tid har et behov for å skape trygghet under bønn meldt seg. Tanken er at de forskjellige religionene skal knytte vennskapsbånd, gjøre hverandre trygge, å gi alle en mulighet til å be i trygge omgivelser. Aksjonen har emneknaggbetegnelsen: #tryggibønn.
Prest Bjørn Kinserdal sier det har vært tilsvarende aksjoner i flere andre norske byer.
– Jeg tror folk kjenner at dette er en bra sak, selv om det nok kan føles litt spesielt at det står folk på utside av kirken som skal beskytte deg. De fleste oppfatter det likevel som fint, det som skjer nå. Det hele går jo ut på å skape trygghet når man skal samles i bønn, sier presten.
LES OGSÅ: Kirken kunne i verste fall ha brent ned: – Nå har vi en vanvittig oppgave foran oss
– Vi kan leve sammen
Østlands-Posten fikk også en liten prat med talspersonen for aksjonen, Murat Talha Serin.
Murat viser til at det var et drapsforsøk mot muslimer på en moské i Bærum i fjor.
– En gruppe norske kvinner startet en aksjon etter drapet. De ønsket å skape trygghet for muslimene i menigheten igjen, så vi tenkte at vi ønsket å gjøre det samme her. Vi ønsker oppmerksomhet på vennskap og kjærlighet på tvers av alle religioner. Det har skjedd veldig mye terror i både kirker, moskeer og synagoger rundt omkring i hele verden. Vi ønsker å vise at vi er venner, at vi kan leve sammen, sier han.
– Vi vil være med på gudstjenesten i Nanset kirke for å vise at vi er her mens dere ber, og at vi er sammen. Selv om vi er muslimer og dere er kristne, skal vi være her for hverandre, sier Murat.
Den muslimske aksjonsgruppen i Larvik har også skrevet en appell:
Vi fordømmer terrorangrepet i Frankrike og vi fordømmer hvert angrep på våre brødre, og vi sørger med hvert angrep. Vi ber om at slike angrep ikke skal skje igjen.
Vi må kjempe mot terror alle sammen. Fordi terror ikke har noen religion, språk eller nasjon. Først og fremst er vi mennesker. Faktisk ble disse typer angrep ikke bare gjort mot kirken, eller til moskeen eller til synagogen. Slike angrep er gjort mot hele menneskeheten.
Vi drømmer om en verden uten terrorisme og sammen kan vi oppnå dette. Og vi vet at hovedstaden i denne terrorfrie verden vil være Norge fordi Norge fortjener det. Vi er forskjellige blomster i samme hage. Og vi vet at blomster vokser med kjærlighet, fred og toleranse. Vi er sikre på at denne kjærligheten, fred og toleranse vil spre seg fra Norge til verden.

Da Sjur kjøpte en banankasse fant han en unik historie: – Gjorde et enormt inntrykk på meg
Skaper rom for hverandres tro
Larvik-prost Sølvi Lewin er veldig positiv til dette initiativet fra det islamske miljøet i Larvik. Hun tror dette er et ønske fra deres side, om å vise omverden at kristne og muslimer kan være venner i stedet for fiender. Lewin legger til at dette er et flott bidrag til å dempe den generelle fremmedfrykten i samfunnet.
– Det som er så fint er at dette går på tvers av religion. De ønsker å være her, utenfor kirken, slik at vi skal få lov til å trygt kunne gå i gudstjeneste. På den måten skapes det et rom for hverandres tro, og det synes jeg er veldig fint.
En annen som gjerne ville være med på aksjonen denne søndagen var, Ugur Dongel.
– Vi ønsker at barna våre skal leve i fred og få den utdannelsen de trenger i livet. Derfor er det så viktig at religionene lever sammen og at vi kan forenes som de brødre og søstre vi faktisk er. Dessuten har vi alle den samme Gud, sier Ugur.
Syklende til kirken kom også Gerd Gaasholt, tidligere norskskolelærer her i byen. Hun har bodd mange år i Afrika. Selv var hun ikke klar over at denne aksjonen skulle finne sted i helgen. Hun tar ofte en tur i kirken uansett, og kjenner godt til problematikken.
Hun kan ikke få sagt ofte nok hvor viktig det er for mennesker å kunne være sammen og hvordan nettopp det er med på å bygge bruer mellom de ulike kulturene og skape den tryggheten vi alle trenger.