Gå til sidens hovedinnhold

Fikk hilsen fra ministeren da de ble livsgledehjem nummer 100

Artikkelen er over 2 år gammel

Yttersølia ble i februar sertifisert som livsgledehjem.

Larvik kommune er godt i gang med å øke livskvaliteten til alle som bor på sykehjem. Målet er at alle sykehjem skal være sertifisert som livsgledehjem i løpet av året. I februar fikk Yttersølia anledning til å henge opp det røde hjertet som viser at de nå er godkjent.

Siden Yttersølia ble det 100. sykehjemmet i Norge som fikk anerkjennelsen, vanket det en hilsen fra Eldre- og Folkehelseminister Aase Michaelsen på Skype.

– Vi i virksomhet sykehjem har jobbet hardt i denne prosessen, og er veldig stolte av jobben vi har gjort og ser alle de fordeler det fører med seg. Samtidig har Yttersølia en flott frivillig-gruppe, Yttersølias venner, som står på sent og tidlig. Uten gode frivillige ville ikke Livsglede vært et faktum, og vi håper flere har glede av å bli med som frivillige, sier Kristin Skalleberg, fagkonsulent for Fellesfunksjon Sykehjem i Larvik kommune.

Livsglede for eldre er et styringsverktøy for ledere på sykehjem og for virksomheten. Dette skal gjøre det enklere å gi kulturelle, åndelige og sosiale opplevelser for hver enkelt beboer. Beboerne får en individuell tilpasset livsgledekalender med fokus på pasientens livsgledehistorie og pårørende.

Gjennom sertifiseringsordningen settes livsglede i system, på lik linje med medisinering, ernæring og somatisk pleie. Larvik kommune er i sertifiseringsprosess med sine sykehjem i disse dager for å bli livsgledehjem. Å bli sertifisert, å få det fine røde hjertet på utsiden av sykehjemmets dør er et kvalitetsstempel som kan sammenlignes med restaurantenes Michelin stjerner. Et sertifisert livsgledehjem har god kvalitet på faglig personsentrert omsorg og sikrer at alle pasientens behov blir ivaretatt, også psykososiale og kulturelle behov.

– I denne prosessen erfart at denne måten å jobbe på har ført til en opplevelse av økt livskvalitet uavhengig av funksjonsnivå hos pasientene, økt samarbeid med barnehager, skoler og frivillige, tryggere pårørende som blir mer inkludert og ansatte melder om meningsfulle oppgaver som har ført til at det er mer gøy å jobbe i sykehjem, forklarer Skalleberg.

Ni livsgledekriterier

For å bli sertifisert må sykehjemmene oppfylle disse ni kriteriene: 

  • Alle ansatte ved virksomheten skal vite hva sertifiseringsordningen er, og hva deltakelse innebærer. 
  • Virksomheten skal legge til rette for at beboeren skal få mulighet til å opprettholde sine hobbyer og fritidssysler. 
  • Virksomheten skal legge til rette for samarbeid med skoler, barnehager og organisasjoner i nærmiljøet. 
  • Virksomheten skal legge til rette for at beboer får komme ut i frisk luft minst en gang hver uke.
  • Virksomheten skal legge til rette for kontakt med dyr. 
  • Virksomheten skal legge til rette for sang, musikk og kultur i hverdagen.
  • Virksomheten skal legge til rette for å skape en hyggelig ramme rundt måltidene.
  • Virksomheten skal legge til rette for god kommunikasjon med pårørende.
  • Virksomheten skal legge til rette for å trekke årstidene inn som en naturlig del av hverdagen.

Kilde: Larvik kommune

Les også

Sprer livsglede: – Vi ser mulighetene i stedet for begrensningene

Kommentarer til denne saken