Gå til sidens hovedinnhold

Finnes god kunst og dårlig kunst?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har lyst å prøve å dra i gang en debatt om kunstopplevelse uten å gå ekspertene i næringa. Hva former våre tanker om kunst og kultur?

I ungdomsskole og videregående var det et « pliktopplegg» så langt husker med med en musikk time av og til med svært begrensede læremidler, så som et triangel og en liten platespiller som musikklæreren prøvet å inspirere til videre interesse ved. Husker en lærer kommenterte. « Det er to typer musikk. « God musikk, dårlig musikk også trekkspillmusikk».

Blant elevene var det mange med mye bakgrunn hjemmefra tror jeg men for oss som dette var ganske nytt hørtes det litt rart ut. På den annen side musikk og kunstopplevelser er mye forskjellige fra person til person tror jeg. Begrep som « finkultur» har vært mye brukt med politiske undertoner tidligere tider og kritiske analyser har jo hevdet at kunst og kultur har vært utnyttet og mye sett gjennom vestlige verdier og skrevne historieverk og makt og samfunnsstruktur.

I vår tid tror jeg mange legger mer vekt på kunsthåndverk mer enn utstillingens eller verkets evne til « å løfte publikum»? Selv synes jeg ofte amatørene er altfor lite verdsatt. Mye limet hva som holder folk sammen. Alt hva de representerer i utstillinger rundt om til påske og andre høytider kanskje. Jeg tenker nå i disse tider man budsjetterer og debatterer utsatte og viktige miljøskapende tiltak.

Man stimulerer til mange områder men dette er ikke så lett å måle kanskje i tall og taper for lett i den veldig store konkurransen om knappe midler, som er hva politikk handler om?

Kommentarer til denne saken