Eller: Da Hufsa kom til nabolaget.

Det er mulig jeg har fulgt for dårlig med i det siste, men nå leser jeg med sjokk og overraskelse om den planlagte mummiverdenen som – av uante grunner – kan se ut til å bli en realitet.

Da jeg første gang leste om dette sommeren 2021 føyset jeg det vekk og tenkte at så dumme er vel ikke folk. Da jeg lette opp saken igjen nå ser jeg at ordfører Bringedal er sitert med «Dette er spennende planer som virkelig vil kunne bidra til å sette Larvik på kartet.». Vel, au contraire, herr Ordfører, jeg tror at en Mummiverden i Larvik heller vil fjerne Larviks egenart fra kartet, enn noe annet.

Nå skal jeg ikke gå inn på den foreslåtte beliggenheten, den regner jeg med alle burde være innforstått med at er helt bak mål. Hvis ikke bør de ta en runde med seg selv og egen virkelighetsoppfatning.

Jeg vil heller henge meg opp i temaet. Er det virkelig ingen som i løpet av denne prosessen har stusset over at vi skal ha en Mummiverden i Larvik? Hadde initiativtakerne kommet utenfra kunne jeg kanskje forstått det, men så vidt jeg forstår er både Lulla Sofie og Fritz Theodor Treschow Hokholt i FALS Utvikling fra Larvik?

Til opplysning har Mummitrollet ingenting med verken Larvik eller Norge å gjøre. Tove Jansson, skaperen av Mummitrollet og alle karakterene i Mummidalen, var finsk, riktignok med svensk mor. Mummidalen har lånt trekk fra Janssons oppvekst og ferier i den finske skjærgården.

Å ta Mummidalen ut av Finland oppleves ikke bare naturstridig, men aller mest som om noen har notert seg appellen disse historiene har for barn (og ikke minst foreldrene) og har lyst til å skvise enda mer penger ut av det.

I stedet for å legge en dråpe med innsats ned i å finne noe særegent å bygge opp selv. (Notis: gjør man det godt nok er det mer penger å hente her.)

Om vi skal insistere på å bygge en fornøyelsespark for den økte turismen og alle de deilige skattekronene kommentarfeltene maser om (mens de galant hopper bukk over alle ulempene en fornøyelsespark medfører) – her følger fire forslag til fornøyelsesparker som hadde gitt mening i Larvik:

1. «Detektivdalen»: Jørn Lier Horst sine serier Detektivbyrå nr. 2, CLUE og Wisting, Ingvar Ambjørnsens Pelle og Proffen-serie og Anne Holts bøker om Hanne Wilhelmsen, kunne samlet tilrettelagt for mange aktiviteter med et bakteppe av mysterieløsning, aktiviteter for barnefamilier på dagtid, og escape room-lignende aktiviteter for voksne på kveldstid.

2. «Raparken»; lær om istiden, bronse- og jernalderen i Norge; hvordan vi bodde, hvordan vi levde – alt knyttet inn mot Mølen med dens gravrøyser og skipsformede steinsettinger.

3. «Grevebyen»: Larviks historie med herregård og grevskap. Larvik er, foruten Jarlsberg, eneste by med denne historien, man kan tilrettelegge for utkledning, rollespill, det er selvsagt herregårdshagen med mer – her er det mye å hente.

4. «Oppdagelsesparken»; vi henter opp Thor Heyerdahl sin arv, lar ungene prøve å seile på små flåter over en innsjø, bygger rekonstruksjoner av boliger på stillehavsøyene og Sør-Amerika, sender ungene ut på antropologiske læringsstier.

Hvis vi tillater oss å se på hele Norges kulturarv som noe man kan bringe til Larvik, kan jeg slenge på enda flere forslag i farten her: hva med Anne Cath Vestly-land? Over femti bøker å spinne videre på. Brødrene Dal-land; la ungene padle i Elvegris og kjøre Stjernegris-karusell? Eller skulle vi gått for Prøysen-parken?

Det tok meg omtrent et kvarter å komme opp med disse forslagene, og jeg sier ikke at de er gjennomarbeidet, men jeg mener helt uten sjenanse at samtlige er langt bedre enn en Mummiverden. At ideen om en Mummiverden i Larvik har kommet så langt viser et imponerende lavmål for ambisjoner.

Husk at i alle forslagene jeg kom trekkende med, har man fortsatt mulighet til å dytte inn helt ordinære karuseller, sukkerspinn og søppelmat – så ingen grunn til å bekymre seg om hvorvidt barnefamilier gidder legge turen innom.

La oss tenke oss om to ganger til, om hvilken kulturarv vi velger bort når vi velger inn Mummiverden, kan vi ikke? Er vel ennå ikke for sent å snu, Lulla og Fritz?