– Ofte har de som kommer hit kviet seg i lange tider. Når behovet blir for presserende, og de så trår over dørstokken her, brister ofte demningen. Når tårene triller er det godt å kunne hjelpe, forteller offiser Hilde Nylund i Frelsesarmeen i Larvik.

I år har Frelsesarmeen delt ut rekordmye mathjelp i Larvik. Selv om alle samfunnsgrupper som trenger hjelp har økt, er økningen markant hos enkelte.

– En stor forskjell fra før, er gruppen fra Ukraina. De har selvfølgelig ikke vært her før, så det er jo naturlig. Men det er også en tydelig økning i andre grupper av befolkningen, særlig er det flere enslige forsørgere som har hatt behov for vår hjelp i 2022. Kanskje har de slitt med strømregningen eller den generelle prisstigningen, forteller offiser Solfrid Margrethe Martinsen.

Strukturelt problem

De to offiserene forteller om familier som kommer til dem for å få mathjelp, slik at de kan spare penger, og få råd til julegaver til barna sine. I tøffe tider er det ofte de som har minst fra før, som blir rammet hardest.

Offiserene synes det burde vært gjort mer fra myndighetene.

– Vi tenker jo at dette er et strukturelt problem i samfunnet, noe som er myndighetenes ansvar å følge med på. De har riktignok gitt litt ekstra i sosialhjelp nå før jul. Det blir på en måte bare en krisehjelp. Nå er det også blitt veldig mange som er i jobb, og som ikke mottar sosialhjelp som sliter, og ikke får endene til å møtes. Veldig mange av dem tør ikke komme hit, kanskje ikke før det virkelig blir prekært, forteller Hilde.

For mange er det forbundet med skam å oppsøke Frelsesarmeen.

– Noen har ansvar for barn, og for mange føles det som et nederlag å komme hit. Men, husk at vi alle trenger hjelp i perioder i livet. Derfor er det også viktig å lære seg å ta imot hjelp. Så kan man heller bli en giver senere, legger Solfrid til.

Frelsesarmeen i Larvik er godt skodd og har mange gode hjelpere i sine rekker. De har faktisk en liten venteliste over folk som ønsker å tilby armeen en hjelpende hånd.

Flere ønsker å gi

Noe annet offiserene setter stor pris på er den store givergleden i Larvik-befolkningen.

– I utgangspunktet har alle som har bedt om hjelp, fått det, forteller Hilde og Solfrid.

I desember sto Frelsesarmeen i Larvik til sammen 350 timer ved julegrytene, og 830.000 kroner fant veien opp i grytene. Det er 250.000 kroner mer enn i julegryta 2021. Pengene går i all hovedsak til mat.

– I rusgruppa hjelper vi til med noe klær, og kanskje i noen enkelttilfeller utenom det. Ellers går alle pengene til mathjelp, forteller Hilde.

I jula 2021 ba 300 familier i Larvik om hjelp i jula. I 2022 har det økt til 400 familier. Det tilsvarer 1150 personer. Av disse er det 650 voksne og 500 barn som har fått mathjelp til jul. Frelsesarmeen bruker 250.000 kroner på mat bare til jul. I tillegg til dette er det 80-90 husstander som får hjelp hver måned, hele året rundt.

En trofast soldat

En av de mest trofaste soldatene i armeen, er Frank Røste. Flere dager i uka kjører han ut og henter mat på Matsentralen og i lokale butikker, rundt omkring i byen.

– På matsentralen er det over 70 andre foreninger som også henter mat. Det betyr at vi ikke vi får nok mat til enhver tid, og må kjøpe inn middager selv. Da må Frank ut med bilen igjen. Datovarer blir det også stadig mindre av. Butikkene er blitt flinkere til å selge dette selv, noe som for så vidt er fint, da havner det likevel på bordet til folk som har dårlig råd, sier Hilde.

Alle som jobber på Fretex arbeider frivillig, og overskuddet i Fretex Larvik går til Frelsesarmeen i Karlsrogata. Alle pengene går ut igjen til hjelpearbeidet.

Hilde og Solfrid deler lederrollen i Frelsesarmeen i Larvik. Hilde har hovedansvaret for Fretex, mens Solfrid i tillegg til møtevirksomheten er brobygger mellom menigheten og Frelsesameens gatefotball.

– Vi i gatefotballen har også en gruppe som spiller frisbeegolf. Og nå har vi en fiskegruppe under oppseiling. Det kan bli spennende, sier hun.

Offiserene forteller at de synes det er trist at så mange har behov for deres hjelp. Samtidig vil de gjerne takke både privatpersoner, næringsliv og frivillige.

– Den store pågangen vi ser, sier oss at det er behov for Frelsesarmeen i Larvik. Vi ønsker å gi en stor hjertevarm takk til alle som har gitt bidrag til julegryta og til alle som har stått julegrytevakt. Sammen gjør de Frelsesarmeens hjelpearbeid i Larvik mulig, avslutter Hilde og Solfrid.