Gå til sidens hovedinnhold

Flertall for rettferdig pensjon

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne uka resulterte et initiativ fra SV, FrP og Pensjonistforbundet i et flertall i Stortinget for å sikre pensjonistene. Det betyr at 83 910 pensjonister i Vestfold og Telemark vil slippe å miste kjøpekraft i årene som kommer.

Før jul fremmet SV sammen med FrP representantforslag om et anstendighetsløft for pensjonister. Bakgrunnen var en langvarig fastlåst situasjon på Stortinget i pensjonssaken. Flere partier har nemlig ment at de har vært enighet om at det var uheldig at pensjonistene mistet kjøpekraft, men at det samtidig ikke vært mulig å sikre flertall for noen løsning.

Derfor satt SV, FrP og Pensjonistforbundet oss ned og forhandlet, og vi ble enige om en rekke forslag, som vi fremmet sammen i Stortinget. Blant annet om en ny reguleringsmodell som forhindrer tap av kjøpekraft, og at pensjonistene måtte bli kompensert for kjøpekraften de mistet i 2020. Vi fremmet også forslag om en opptrappingsplan på minstepensjon for å løfte de fattigste pensjonistene ut av fattigdom, en forhandlingsrett for pensjonistorganisasjonene.

Denne uken ble det klart at vi sammen med noen av de andre partiene på Stortinget, har klart å få flertall for flere av forslagene, som vil bidra til å sikre et mer rettferdig pensjonssystem og en bedre alderdom for landets pensjonister. I tillegg førte pensjonsforhandlingene til at det endelig blir flertall for å innføre pensjon fra første krone. Vi er glade for alle disse gjennomslagene, selv om SV gjerne skulle kommet enda lenger.

Mange pensjonister har altfor lite å leve av og sliter med å få endene til å møtes. Pensjonister er en ressurs for samfunnet som bidrar stort spesielt i frivilligheten. Det skulle bare mangle at de ikke skal få en verdig alderdom, noe enigheten på Stortinget vil bidra til.

Å fremme forslag med FrP er ikke noe SV gjør til vanlig, men her fant vi sammen om en mulighet for å gjøre noe for de eldste i samfunnet som trenger et løft. Slik vi en gang gjorde for å få full barnehagedekning. Dette er en god uke for alle pensjonistene i Vestfold og Telemark, og særlig de med minst fra før.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.