Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
... ser vi å lese i avisen tirsdag 26. mars.
Det er sikkert mange gode argumenter for både Kongsgata og Indre havn, men er det sikkert at flesteparten av innbyggerne i Larvik virkelig ønsker seg dit? Kanskje de som har gangavstand til den nye stasjonen, men hva med alle oss andre? Mange kan selvfølgelig ta bussen til stasjonen. I alle fall de som bor i byen, på Nanset, Hovland eller i Stavern.
Hva med alle de andre der det ikke går noen buss? Da snakker vi om mesteparten av Brunlanes, Tjølling, Kjose, Vestmarka og alle som bor nord for E18 helt opp til Hvittingfoss. Vi kan selvfølgelig kjøre bil ned til stasjonen, men jeg kan ikke huske at det har vært planer om å bygge parkeringsplass slik at vi kan sette fra oss bilen i noenlunde gangavstand til den nye stasjonen.
Hva med vår nasjonale transportplan? Før i tiden ble toget også brukt til godstrafikk for å avlaste veiene våre. Har noen av dere grønne tenkt på å bruke et elektrisk tog til å frakte et antall containere trygt fra by til by i stedet for å bruke utenlandske vogntog på vinterglatte norske veier med bare slitte sommerdekk å ta seg fram på? Kanskje vi på den måte kunne unngå ei eller annen trafikkulykke og kanskje en tunnelbrann om vi fikk disse vekk fra veiene?
Hva med Larvik sentrum under og etter byggeperioden? Hva med Farriskilden som vi er så stolte av? Hva med sjøfronten som vi er så opptatt av?
Hvis Larvik og Sandefjord gikk sammen om en felles stasjon med tilknytning til E18 sånn halvveis mellom byene, kunne vi igjen bygge opp godstransporten. Alle som er avhengig av bil ville få en parkeringsplass. Alle som ankommer med buss ville bli kjørt til døren. Det kunne settes opp småbusser fra stasjonen over gang det kommer et tog inn eller ut, og disse bussene ville være i Sandefjord eller i Larvik i løpet av 10 minutter.
Vi snakker om høyhastighetstog. Med de korte avstandene vi har mellom byene, rekker ikke toget å få opp farta før det må begynne å bremse ned igjen. Og det er når det øker farta at det bruker mest energi. Ikke etter at det er kommet opp i fart.
Kanskje et samarbeid mellom byene våre ville spare noen millioner eller milliarder kroner? Ikke det at en milliard kroner er så mye å snakke om for oss som bruker penger på så mye annet, men jag kan allikevel fortelle at en milliard kroner i nye tusenlapper utgjør en pengestabel som er hele 125 meter høy.
Til dere politikere og andre som sitter og bestemmer over pengene: Dere kalkulerer for eksempel at noe skal koste ca. 2,2 milliarder kroner, men så ender dere opp med 2,3 milliarder. Denne lille forskjellen skulle jeg leve godt på, for den utgjør faktisk en pengestabel på hele 12,5 m. Tenk på dette neste gang dere snakker om penger.