Gå til sidens hovedinnhold

Fortsatt høy vannføring i Lågen

Artikkelen er over 5 år gammel

Klokken 12.30 var vannføringen på cirka 842 kubikkmeter i Numedalslågen ved Holmfoss i Kvelde. Klokken 15 i ettermiddag var vannføringen økt til 910 kubikkmeter.

Ifølge NVE (Norges Vassdrags- og Energidirektorat) har elven nå trolig nådd sitt høyeste nivå i denne omgang.

- Vi trodde vannføringen ville komme opp i rundt 900 meter per sekund ved Holmfoss, men tror nå at vannføringen ikke vil komme opp i mye mer enn det som er nå, sier vakthavende hydrolog ved NVE, Knut Ola Aamodt.

 

Betinget av været på Kongsberg

Aamodt sier at vannføringen ved Kongsberg natt til torsdag sank ned til rundt 500 kubikkmeter per sekund, og at den neppe vil komme opp i mer enn rundt 700 i denne omgang.

- Det avhenger naturligvis av hvor mye regn som kommer de neste timene, men alt tyder på at det ikke skal komme de store mengdene i området, sier Aamodt.

- Dermed vil heller ikke vannføringen ved Holmfoss bli stå stor som vi fryktet. Nå er den på cirka 842 kubikkmeter, og det vil nok ikke øke mye i løpet av dagen, sa han tidlig torsdag ettermiddag.

Klokken 15.00 hadde imidlertid vannføringen økt til 940 kubikkmeter per sekund, og det er uvisst om flomtoppen nå er nådd.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Forventer svært høy vannføring

Midt på dagen torsdag forventet Aamodt at vannføringen i mindre tilførselsvassdrag til Numedalslågen nå er i ferd med å minke. I utgangspunktet ville dette føre til at vannføringen ikke skulle bli så stor som først antatt.

Ved klokken 20.10 kommer motbeskjeden: Reidun Mangrud, informasjonsrådgiver ved Fylkesmannen i Vestfold, opplyser at vannføringen allikevel er ventet å bli svært høy i Lågen i natt. Dette bekreftes av NVE som oppjusterer prognosene for Lågen til 1000 kubikkmeter i løpet av netten.

– Det er på nivå med flommen vi hadde i 2007. Det er ventet svært mye nedbør i Vestfold de kommende timene, opplyser Mangrud.

Informasjonsrådgiveren legger til at kommunene og nødetatene er varslet om situasjonen og følger nøye med.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Ikke rekord

Også under flommen for to uker siden nådde vannføringen ved Holmfoss cirka 900 meter per sekund, men også det er et stykke unna rekord.

- Hva rekorden er har jeg ikke oversikt over nå, men under flommen i 2007 var det en vannføring på rundt 1.000 kubikkmeter per sekund. Det nivået vil vi heldigvis ikke nå denne gang, sier Aamodt.

Kommentarer til denne saken