Gå til sidens hovedinnhold

Rømte fra fengselet - på flukt i ett år

Artikkelen er over 4 år gammel

For få år siden levde Zabita et lykkelig liv i Eritrea. Alt ble endret da hun fikk en falsk beskyldning mot seg som gjorde at hun endte i fengsel. Hun rømte og etter et år på flukt gjennom Afrika og over Middelhavet, endte hun til slutt hos Lilly på Grand.

Det er ikke lett å formidle sin historie til en ukjent journalist og en tolk hun aldri har snakket med før. Zabita (30) fra Eritrea strever litt med å sette ord på en dramatisk flukt hun helst vil glemme.

Men ordene kommer. Først stille i korte setninger.

– Jeg jobbet i en fotobutikk i en landsby ikke langt fra hovedstaden Asmara i Eritrea, sier Zabita.

Så ble venninnen og kollegaen fra butikken plutselig sporløst borte. Mistanken ble kastet på Zabita som var forsvarsløs mot de grunnløse beskyldningene. Hun ble sendt i fengsel og ble sittende der i seks måneder.

– Jeg satt sammen med seks gutter som jeg skjønte planla å flykte. De fortalte meg om planene, og jeg fikk tilbud om å bli med, forteller Zabita.

Les også: Hun som ble igjen

Rømte fra fengselet

Midt på natten brøt de seg ut, og løp det de maktet. Noen ble skutt, men Zabita var heldig.

– Jeg dro til Asmara dagen etter og ringte en venninne som bodde nord i Eritrea og ba henne hjelpe meg, forteller hun.

Sammen med to brødre som tidligere hadde flyktet til Israel, planla de flukten til Europa.

– Jeg ble hentet av to menn som smuglet meg over grensa til Sudan. Men jeg følte meg langt fra trygg der, forteller hun.

Uten papirer, uten bevis for at du er politisk flyktning, lever du farlig i Sudan.

 

Les også: Drømmen om et verdig liv

Fikk falske papirer

– Det er vanskelig å komme videre uten papirer. Men med penger kan det meste ordnes, sier Zabita som takker sine to brødre for at flukten kunne fortsette.

Og med to sudanesere som sjåfører ble Zabita kjørt fra hovedstaden Khartoum over grensen til Libya. 12 dager tok turen.

– Jeg ville til Norge fordi jeg hadde en tante i Sande, og jeg kjente barna hennes fra Eritrea. Samtidig visste jeg at Norge ville gi meg beskyttelse.

Vel framme ved Middelhavet etter en tøff reise gjennom Libya, ventet båtturen.

567 i en båt

– Vi var 567 mennesker ombord i noe som lignet en båt. Smuglerne kontaktet familien min, og jeg snakket med dem for å bevise at jeg var i live. Det kostet 1.700 dollar, og båtturen 1.600 dollar, forteller hun.

Båtturen gikk som alle håpet og etter tre døgn var Zabita i Cathania på Sicilia. Ferden gikk videre til Roma der Zabita ble syk og måtte legges inn på sykehus i 10 dager. Hun kom seg på beina og via Tyskland og Danmark kom hun til Sverige og videre til Norge.

Ett år på flukt for endelig å komme fram til tanta som bodde i Sande.

26. juni 2014 kom hun for første gang til Larvik.

Til Larvik i 2014

– Alt var vanskelig. Jeg ble irritert over alt jeg ikke skjønte og over alle som ikke skjønte meg, og gråt mye, sier Zabita som fortsatt savner familien sin.

– Jeg vet ikke om noen kan skjønne hvor tøft det er å måtte skilles fra familien. Jeg har en bror og en søster igjen i Eritrea. Mamma døde for få måneder siden, forteller hun og innrømmer at det er tøft å hente opp igjen alle de vonde minnene.

– Det verste er at jeg vet jeg aldri kan dra tilbake. Alle broer til Eritrea er brent.

Jobber på Grand

Nå har hun fått egen leilighet i Larvik, og ønsker mest å studere og kanskje på sikt få en jobb i restaurantbransjen. Livet har litt etter litt blitt bedre, og hun er takknemdlig for sjansen hun har fått av Lilly på Grand hotell.

–– Zabita er en estetiker og jobber mest i restauranten.  Det kan hende vi finner en jobb til henne her etter hvert  sier Lilly som kan skilte med ansatte fra 16 nasjoner på hotellet.

- På Grand trives vi med spennende mennesker fra ulike kulturer  og Zabita  gled rett inn, sier Lilly og gir sin nyansatte en varm klem.

Fakta 

Kommentarer til denne saken