Tirsdag morgen. Vimplene med kommunevåpenet vaier i vinden over skøytebanen. Det lyser nede på ordfører Erik Bringedals kontor i 2. etasje i Felumbbygget. Ute i fjorden og over Stavern er det mørkere skyer.

Der jeg sitter i 5. etasje i ØP-redaksjonen, slår det meg at det er en god illustrasjon på dagens politiske situasjon i Larvik.

For det er ingen tvil om at Høyre-ordføreren har fått pulsen til å slå raskere på mange den siste tida, med sine klare karakteristikker og ufravikelige standpunkter i den betente saken om ny barnehagestruktur i kommunen.

Han har provosert mer enn halve Stavern, og ikke bare retta en pekefinger mot sine samarbeidspartnere i posisjonen, men nok også knytta neven og slått i bordet når de sentrale folka i de tre partiene har vært samlet.

For det er mer enn Varden barnehages skjebne som står på spill når formannskap og til slutt kommunestyret skal behandle og avgjøre saken den nærmeste uka. Hele samarbeidet i Ap-Sp-Høyre-koalisjonen utfordres, og kan få en begynnende slagside hvis de tre partiene ikke står samlet i det som er blitt en knallhard test på om det er liv laga å styre kommunen med Bringedal ved roret og mannskap fra tre partier.

Årsaken til at det nå er hektisk møtevirksomhet på flere partikontorer og felles møterom, er signalene Arbeiderpartiets André Lysnes ga i oppvekstkomiteen sist uke. Trykket hadde tydeligvis blitt for stort, leserbrevene for mange, kommentarene i sosiale medier for sterke og følelser og fakler i Stavern så flammende, at partiet på et gruppemøte hadde bestemt seg for ikke å legge ned Varden barnehage.

Stikk i strid med hva Høyre fortsatt mener. Partiet har ikke veket en tomme fra sitt standpunkt om at dette er en viktig del av en strukturendring for å spare og frigjøre midler til annet bruk. I Høyre mener man med styrke at omstilling betyr at noe må prioriteres bort. I dette tilfellet Varden barnehage.

Hva som skjer i morgendagens formannskapsmøte, er særdeles spennende. Nye signaler fra Arbeiderpartiet tyder på at de kan velge samhold innad i «trepartiregjeringen» framfor jubelrop og klapp på skuldra fra Stavern-samfunnet.

Når det gjelder Senterpartiet, er det så langt tyst i det offentlige rom hva partiet går for. Noe som tyder på tvil og frykt i en svært vanskelig sak.

Og midt oppi dette står Erik Bringedal, ordføreren som kom inn som Høyres nye toppmann ved fjorårets valg, med bred og solid erfaring med toppjobber i et næringsliv der det ikke er de samme hensyn å ta som i en rolle som sjef for et helt lokalsamfunn.

Det har da også preget hans drøye 100 første dager. Etter åtte år med Rune Høiseth, en smilende mann som så gjerne ville gjøre alle til lags og som ofte var veldig på både den ene og den andre siden i sin argumentasjon, så er dagens ordfører en helt annen type.

Jo da, Bringedal er både hyggelig, blid og inkluderende når han drar rundt i distriktet og besøker 100-åringer, inviterer folket til prat i en krok på Sanden og overværer jubileumskonserter med skolekorpset. Eller som når han, som jeg ser ut fra mitt vindu når jeg sitter og skriver, avduker nye pingviner på den populære skøytebanen på Torget. Men når det gjelder meninger ut i offentligheten, er han både offensiv, klarttalende – og kompromissløs.

Det synes jeg han bør ha ros for, uavhengig om man er enig i det han sier og står for. I barnehagesaken eller andre saker som kommer på hans bord. Både i uttalelser og kommentarer, som tidligere denne uka, er han ikke redd for å mene noe. Og gi sine karakteristikker.

Mange i Larvik, både i politikken og ellers i samfunnet, har etterlyst en tøffere leder. En som er klar i sin tale, sier fra og ikke viker når det stormer.

Det har vi fått i Erik Bringedal.

Så spørs det om han er for tøff for Larvik. Og sitt eget lag.