(Tønsbergs Blad): De siste ukene har koronasmitten økt voldsomt igjen. Samtidig er det et tidsspørsmål før influensabølgen kommer – en bølge FHI og Helsedirektoratet har advart om. Men mer om det senere i saken.

– Enn så lenge merker vi lite til influensaen. Verken på positive prøvesvar fra laboratoriet, innleggelser eller sykefravær, sier fagdirektør Jon Anders Takvam.

Koronabølgen, derimot, er sterkt voksende. Pr i dag er vi på sommernivå. Det kan imidlertid fort bli på nivå med sist vinter, som er rekordbølgen til nå.

LES OGSÅ: Mann dømt for grovt koronabedrageri i Vestfold

– De sykeste vil bli prioritert

Da måtte en god del av aktiviteten på sykehuset tas ned, for å håndtere smittesituasjonen.

– Når det gjelder covid-19 ser vi en økning i antallet innleggelser der pasienten har fått påvist covid-19, men det er i all hovedsak pasienter som er lagt inn for noe annet enn covid-19, sier Takvam.

– Vi nærmer oss det nivået vi hadde gjennom store deler av sommeren, men er langt unna det antallet innleggelser med covid-19 vi hadde i vinter, legger han til.

Sykehuset har nå flere års erfaring med koronabølger, og er derfor også bedre forberedt på det enn noensinne.

– Det gjør oss bedre forberedt til å håndtere en ny økning i covidinnleggelser. Dersom pasientpågangen blir høy, har vi planer som iverksettes, lover Takvam.

– Disse innebærer blant annet at akutte tilstander og de sykeste pasientene prioriteres. Vi håper selvfølgelig at befolkningen og vi slipper en ny stor bølge som går utover annen pasientbehandling og ansatte.

– Planen klar for opptrapping

De siste ukene har det vært mye forekomst av forkjølelsesviruset, forteller overlege ved Mikrobiologisk avdeling ved Sykehuset i Vestfold, Dagfinn Skaare.

– Det er hovedsakelig luftveisvirus, atypiske luftveisbakterier og gastroenterittvirus i prøver analysert ved mikrobiologisk avdeling, sier han.

I tillegg til en økning i koronavirus. FHI mener også at vi er i startgropen nå for en ny koronabølge – en bølge som fort kan bli på størrelsen med den vi opplevde sist vinter.

– Vi har planer om å kunne trappe opp tiltak hvis det blir behov, sier helseminister Ingvild Kjerkol til NTB, og sikter til en eventuell overbelastning av norske sykehus.

Eventuelle tiltak på sykehusene kan dreie seg om omdisponering av personell og avlastning sykehusene imellom.

Les også

– Ingen skjønte hvordan jeg overlevde det, inkludert meg selv

– Ber folk vaksinere seg

Det er også to år siden sist Norge hadde en skikkelig influensasesong. Nå er også influensaen på vei, og helsemyndighetene venter en verre epidemi denne vinteren.

Nær 1,6 millioner mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for alvorlig influensasykdom. Både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er bekymret for vaksinasjonsdekningen.

– Vi er et stykke unna målet om at minst 75 prosent av disse skal få influensavaksine, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet i en pressemelding, og viser til dekningstallene fra sesongen 2021–2022.

Fjorårets sesong var utenom det vanlige, og influensasesongen ble forskjøvet til våren. Da så man at influensavirusene hadde endret seg. I år ser man at virusene har endret seg ytterligere.