(Sandefjords Blad)

Forbrukerrådet har testet tolv blodtrykksmålere i prisklassen 159 kroner til 1.259 kroner.

«Kan virkelig så rimelige produkter lese av blodtrykket ditt med tilfredsstillende presisjon? Er det lett å forstå hvordan de brukes korrekt? Er det sammenheng mellom pris og kvalitet? Og er de enkle håndledds-apparatene like gode som de klassiske overarms-apparatene?».

Disse spørsmålene har Forbrukerrådet stilt seg i forkant av testen.

For å en avklaring på spørsmålene har de testet presisjon og brukervennlighet, samt undersøkt hvordan app-tilkoblede modeller ivaretar sikkerhet og personvern.

(Se hele testen nederst i saken)

LES OGSÅ: Forbrukerombudet: – IKKE betal om barna får ukjente regninger i posten!

– Spesielt gode resultater

Forbrukerrådet har sammen med Rikshospitalet testet apparatets presisjon på tre testpersoner med ulikt blodtrykk.

– Vår konklusjon er at resultatene samlet sett er overraskende gode. To av apparatene, A&D Medical UA-767S-W og QardioArm A100, oppnår spesielt gode resultater, men også Braun BP6100, Marquant 880138 og Withings BP-801 oppnår grønt smilefjes for sine testresultater. De resterende sju apparatene leverer tilstrekkelig presisjon til å oppnå gult fjes, noe som betyr samtlige slipper unna vårt sure fjes.

Det skriver Forbrukerrådet på sine hjemmesider.

LES OGSÅ: – Hadde vært utenkelig i mannsdominerte skiftyrker

Halvparten oppnår best karakter

Det er testet åtte overarmsapparater (En mansjett settes på overarmen, akkurat som når du måler blodtrykket hos legen) og fire Håndleddsapparater (En liten mansjett festet rundt håndleddet, selve apparatet er til enhver tid festet til mansjetten).

– Alle de fem apparatene som oppnår grønt presisjons-fjes i vår tabell, er overarmsapparater, noe som betyr at over halvparten oppnår beste karakter. Når det kommer til håndleddsapparatene derimot, er det ingen som gjør seg fortjent til grønt smilefjes. Vår test tilsier dermed at håndleddsapparater i snitt er mindre presise enn overarmsapparater. Når det er sagt, så må det understrekes at håndleddsapparatet iHealth BP7 er leverte meget god presisjon på to av de tre testpersonene og dermed er mer presist enn de svakeste overarmsapparatene.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Kort om blodtrykk

  • Blodtrykk måles i millimeter kvikksølv, forkortet mmHg.
  • En blodtrykksmåler gir deg to verdier, ofte angitt med skråstrek, for eksempel slik: 120/80.
  • Det første tallet representerer systolisk trykk, også kalt overtrykk. Det andre representerer diastolisk trykk, også kalt undertrykk.
  • Fordi blodtrykket påvirkes av en rekke faktorer og kan endre seg raskt, bør du ikke legge vekt på en enkeltmåling.
  • Vår test viser at overarmsapparater i snitt er mer nøyaktige enn håndleddsapparater. På den annen side er håndleddsapparatene mindre, lettere, mer brukervennlige og rimeligere enn overarmsapparater.
  • Blodtrykksmålere koblet til mobilapper har potensial for å gi deg langt bedre oversikt over blodtrykket ditt enn apparater som baserer seg på små og enkle skjermer. Dessverre viser vår test at produsentene i liten grad ivaretar sikkerhet og personvern og at vilkårene knyttet til appene er lite forbrukervennlige.

Kilde: Forbrukerrådet

LES OGSÅ: Søvnprofessor: Jo mindre du sover, jo kortere blir livet ditt

De dyre er best

Testen konkluderte at de dyreste målerne til en viss grad oppgir de mest korrekte målingene.

– De to mest nøyaktige produktene koster begge over 1.200 kr og fire av de fem mest nøyaktige målerne koster over 1.000 kr. Det mest presise av håndleddsapparatene – iHealth BP7 – er også det dyreste i sin gruppe (999 kr). Når det er sagt, så må det understrekes at det åpenbart finnes unntak fra regelen om at du får det du betaler for. Overarmsapparatet Marquant 880138 oppnådde nemlig grønt fjes til tross for en svært hyggelig pris – 349 kr.