Du arver din mors IQ – ikke fars

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det er kvinnen i familien som tar intelligensen videre.

DEL

(Tønsbergs Blad) Genene til mor avgjør hvor flink, flittig og smart barnet blir, ifølge forskere. Far derimot, skal angivelig ikke ha noen påvirkning når det gjelder intelligens, skriver Independent.

Årsaken til at kvinner har større sannsynlighet for å overføre intelligens er at kvinner har to X-kromosomer (XX), mens menn har bare ett (XY). Genene for intelligens ligger på X-kromosomet, og derfor er det dobbelt så stor sjanse for at du vil arve IQ-en fra moren din.

Forskerne hevder at farens intelligens-gener ikke påvirker barnets hjerne, de blir så og si deaktivert.

Far er ikke helt ute ...

I en studie med mus, viste det seg at de med en ekstra dose av morens gener, utviklet større hoder og hjerner. De med en ekstra dose av fars gener hadde små hjerner og større kropper, skriver Psychology Spot.

For å få en tilnærming til mennesker når det gjelder studien på mus, er  12.686 personer mellom 14 og 22 år intervjuet over en lengre tidsperiode. Her kom det fram at IQ kom fra deres mor. Likevel slås det fast at bare 40-60 prosent av intelligens er anslått å være arvelig, resten er avhengig av miljøet.

Samtidig påpekes det at fedre naturligvisspiller en stor rolle når det gjelder barnets utvikling. Det arver flere gener fra far, som for eksempel intuisjon og følelser – som igjen kan øke intelligensen.

Artikkeltags