Gå til sidens hovedinnhold

Får internett til å koke igjen: Hvilke farger har disse skoene?

Artikkelen er over 3 år gammel

Et nytt fargemysterium tar sosiale medier med storm.

(Tønsbergs Blad)

[Nettavisen]: Husker du kjolemysteriet? Vi sikter til bildet av den stripete kjolen som skapte diskusjoner verden over. For hvilken farge hadde egentlig kjolen, var den hvit og gullfarget? Eller blå og svart?

Nå tar et lignende bilde av på sosiale medier, men denne gangen er det et par joggesko som diskuteres.  De fleste mener at skoene er mintgrønne og grå, men det er også noen som mener de er rosa og hvite.

En Twitter-bruker påpeker at skoene ser ut til å være av merket Vans, og henviser til at de bare har de i fargene rosa og hvit.

Men hvorfor er det slik at man ser ulike farger? Hele svaret finner du her, men kort fortalt dreier det seg om at forskjellige bølgelengder på lyset korresponderer med forskjellige farger. Disse registreres i hjernen via øyet.

- Lyset treffer bakerst i øyet, der pigmenter trigger nerveforbindelser som igjen sender informasjon til stedet i hjernen der farge-informasjonen leses av, sier Jay Neitz, nevrolog ved universitetet i Washington.

LES OGSÅ: Beskylder kleskjeden Floyd for å bruke kreftkampanje til å selge klær (+)

Men det første lyset som treffer øyet ditt har bølgelengder ut fra hva enn som måtte lyses opp og reflekterer det som er rundt deg. Vi er vant til å se i dagslys, men dagslyset endrer seg fra blant annet det røde morgenlyset, til det blå kveldslyset.

Vi forsøker altså (ubevisst) å filtrere bort de «uriktige» fargebølgene som treffer linsen i øyet, og heller se den reelle fargen - men det er ikke alltid det skjer på samme måte. Og dermed ser fargen annerledes ut.

Kommentarer til denne saken