Forståelsen av omstilling

«Et lite råd til Turid Løsnæs og hennes røde kollegaer er: Ta et skritt tilbake, vær ydmyk», skriver Erik Bringedal i denne kommentaren.

«Et lite råd til Turid Løsnæs og hennes røde kollegaer er: Ta et skritt tilbake, vær ydmyk», skriver Erik Bringedal i denne kommentaren.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I et leserbrev kommer Turid Løsnæs med kritikk mot min partikollega Utklev Gjeruldsen-Halle og Høyres gruppe i forbindelse med behandlingen av kommunens Omstillingsprosjekt. Noen av Rådmannens forslag ble vedtatt, andre ikke.

Dessuten hadde AP, SV, SP og MDG egne forslag som ble fremmet. Til slutt sier hun følgende: «Noen ble vedtatt, andre ikke. Hva hadde Høyre? Ingen forslag»

Dette illustrer at Løsnæs har liten forståelse av hva et slikt prosjekt innebærer. Et omstillingsprosjekt tvinger seg fram når en organisasjon sliter med å finansiere sine daglige forpliktelser og man ser problemer med å finansiere fremtidige. Dette er eksakt den situasjon Larvik kommune befinner seg i. En slik omstillingsprosess må nødvendigvis bli mer administrasjons styrt enn hva vanlig er, fordi mange innsparingstiltak vil være av administrativ karakter. 

I en slik prosess skal man som politiker være veldig forsiktig med å forkaste forslag som legges fram for så å erstatte det med egne forslag. Dette vil undergrave hele prosessen, da – uten unntak – alle politikerforslag vil være dårligere kvalitetssikret med hensyn til hvilke innsparinger de gir, sammenlignet med administrasjonens forslag. Det er dessuten politikerne som har satt oss i denne situasjonen. Hva som ble forkastet og hva som ble foreslått fra Ap-konstellasjonen i dette kommunestyremøte var rent flisespikkeri i forhold til det innsparingsmål man har satt og undergraver det mandat administrasjonen er gitt. 

Derfor vil Høyre også i framtiden være veldig tilbakeholdne med å detaljstyre i denne prosessen. Et lite råd til Løsnæs og hennes røde kollegaer er: Ta et skritt tilbake, vær ydmyk. Det er ikke slik at så fort man blir politiker så har man fått en gudegave fra oven som gjør at men vet og kan alt. Administrasjonen er kompetent, har oversikt og har ingen politisk agenda. Innsparinger på 40 til 70 millioner er smertefulle, og alle partier vil erfare at en og annen hjertesak blir skylt ut med badevannet, men dette vil gjelde alle.

Til slutt raljerer Løsnæs litt over bruken av ordet bærekraftig. Greit for meg, la oss kutte det ut! Realiteten er imidlertid at en Ap gruppe ledet av Løsnæs som tar opp lån på 73 millioner kroner for å kjøpe fire private barnehager – mer styrt av hensynet til noen fagforeninger enn av hensyn til barna våre – og som dessuten går inn og detaljstyrer en omstillingsprosess, vil aldri klare å få Larvik kommune ut av den økonomiske hengemyra vi befinner oss i.

Hvilket ord man så setter på dette er fullstendig likegyldig.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.