Hver eneste havneby i Norge kan kalle seg «Fjordbyen» – Larvik er ingen fjordby, men havbyen, havet er like utenfor stuedøra – kimingen/horisonten kan ses av flere daglig enn i noen annen by i Norge. Hvorfor kalle dere Larvik Fjordbyen?

Det gleder meg at et flertall i Formannskapet nå har vedtatt utvidelser av flere småbåthavner i kommunen, at de har fått teften av hvilke unike fortrinn Larvik har.

Hørte med interesse på presentasjonen av «Midtpunkt Larvik». Håper de raskt finner ut at nærheten til havet er vårt største aktivum – det som skiller oss fra andre byer.

Ønsker vi utvikling og vekst i Larvik må vi aksentuere vårt fortrinn – nærheten til havet.

Vi trenger havner. Ikke bare til de aller minste båtene, men også til de litt større, – først og fremst seilbåter fra 40 for og oppover.

Jeg har en smule kjennskap til seilmiljøet. Båtene er blitt større og større, og seilere i Indre Oslofjord ser seg om etter båtplasser lenger ut i fjorden. Mange i Oslo har for lengst kjøpt seg båtplasser i Son, Holmestrand, Horten, Moss, Strømstad – de vil starte nærmere havet, Skagerak – seile på weekend til Skagen, Koster eller Lyngør.

En båtplass i Oslo, hvis du er så heldig å finne en, til 45/50-foter, må du betale minst en halv million for! Vi burde kunne gjøre det litt rimeligere i Larvik?

Med en båtplass i Larvik vinner seileren en dag på 2 timer med bil, tog eller buss.

Men hvor er båtplassen?

Politikerne i Larvik har snakket om havn i Larvik, men kun om gjestehavn. Hvorfor?

Vi trenger tilflytting, og båtplasser vil tiltrekke seg båtfolk, Kommer båten, så kommer snart hele familien. En gjestehavn vil aldri bli lønnsom, men kombinasjonen vil bli det, med vekt på faste plasser. Som gjestehavn vil nok Stavern bli foretrukket, hvis den blir trygg nok i overhendig vær. (Det skal ikke mye til. Stein har vi nok av).

Svenner, som jeg kalte «alle båtferiers egentlige mål» i en brosjyre for mange år siden, Viksfjord med sin skjærgård, badeplasser og lune gjemmesteder, og kort vei til tusenvis av flotte fiskeplasser for hobbyfiskerne.

Kulturliv, Bøkeskogen, Farris og skiterreng m.m. – vi har alt, men vi må begynne et sted. Båteieren bør være prioritert målgruppe. Får vi tak i han, eller henne, kommer det andre av seg selv, sann mine ord ...

«Midtpunkt Larvik» handler bl.a. om å bedre Larviks omdømme – hvor lenge skal vi finne oss i å være havneby uten havn?