Gå til sidens hovedinnhold

Fortjener hver krone

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Litt overraskende ble det også i onsdagens kommunestyremøte debatt om godtgjørelse til de folkevalgte. Rammene for det ble egentlig satt i kommunestyret i juni. Ikke minst fordi det har vært slik at det ikke er det sittende kommunestyret som skal avgjørende sin egen godtgjørelse. Et godt prinsipp.

Under en sak som egentlig skulle behandle å omgjøre godtgjøringsreglementet til en forskrift, og sende dette ut på høring, noe som er lovpålagt, så ble det en debatt med temperatur. Der Venstres Magdalena Lindtvedt sto opp mot alle de andre.

For Venstres ene representant i kommunestyret ville senke godtgjørelsene. Med betydelige summer.

Det ble fra ordfører Bringedal påpekt at det ikke var dette denne saken handlet om, men forslag ble stilt og debatten kom.

Uansett hva man kunne legge inn i en slik sak, og at Lindtvedt godt mulig var i sin fulle rett til å ta opp størrelsen på godtgjørelse i en uventet omkamp, så er vi som resten av kommunestyret uenig med henne. Særlig når det forsøkes å gi et inntrykk av at de folkevalgte har en godtgjørelse som tilsvarer millionlønninger. For det hun påpeker er en hobby.

Det er fint og nødvendig at politikerne har en indre glød og et ønske om å bidra til fellesskapet. Men, det er enda mer viktig at det ikke blir en hobby å være politiker. Det er en jobb. En av de viktigste jobbene man kan ha i et lokalsamfunn. Og det er en jobb som strekker seg langt ut over de timene som går med til politiske møter. Og – jo flere timer man kan bruke, jo bedre er det.

Det finnes helt sikkert politikere som ikke leser alle saksdokumentene godt, holder munn på møtene og takker og bukker når godtgjørelsen kommer inn på konto. Men de representerer unntakene. Lindtvedt beregner at en utvalgsleder kanskje bruker én dag på forberedelser og gjennomføring av et møte.

Men bare saksdokumentene til et møte kan være på tusenvis av sider. I tillegg kommer kontakt med velgere, egne partifeller i form av gruppemøter og ikke minst kontakt med pressen. Mens mange i både næringslivet og kommunens administrasjon slår av telefonen når arbeidsdagen er over, svarer de lokale gruppelederne på spørsmål til alle døgnets tider. Og noen ganger har vi i ØP ubesvarte anrop når vi våkner om morgenen. Inkludert fra Lindtvedt – som dermed argumenterer mot bedre vitende.

Mange vil sikkert applaudere Lindtvedts forslag. For meg er det populistisk. Kritikken mot politikerne er ofte tung og hard. Det er helt naturlig at folket mener noe om de folkevalgte og deres avgjørelser, men den politikerforakten som brer seg, er ikke bra for noen.

Det er en tøff jobb å være politiker. Også på lokalt plan. Derfor fortjener de, den særdeles aktive og engasjerte Magdalena Lindtvedt inkludert, hver krone de får.

Kommentarer til denne saken