Gå til sidens hovedinnhold

Fortsatt en viktig dag

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kvinnedagen er ikke utgått på dato. Dessverre.

Det er hyggelig å ha en dag der vi har fokus på, og feirer jenter og kvinner, men jeg synes det er leit at kvinner i Norge fortsatt må kjempe for blant annet å oppnå samme lønn som menn!

Kvinner sliter også med å få ledende stillinger i bedriftene våre. Av en eller annen merkelig grunn. Eller forresten, er det så merkelig?

Sett i lys av #metoo er det kanskje ikke så rart? Denne kampanjen har gitt oss mange tankevekkere. Oppførsel som har vært krenkende har på en måte likevel vært akseptert. Jeg tror vi må innrømme at vi oftest har sett andre veien når upassende oppførsel har skjedd. Dette har vært et stort samfunnsproblem. Vi har dessverre «tillatt» en kultur som har vært forkastelig.

Vi skal ikke se bort fra at denne nedlatende holdningen mot kvinner har påvirket hvordan vi behandler jenter og kvinner i arbeidslivet. Jeg tror ikke det er en bevisst handling at bedriftene velger bort kvinner. Det er forhåpentligvis en «gammel vane». Men det er utrolig frustrerende å se at vi fortsatt er der i dag.

Kvinner må tørre å ta mer plass. Både i arbeidsliv og styrerom. For det er ikke tvil om at kvinner av 2019 har kompetanse. Kvinner flest har god utdanning. Ja, kvinner dominerer i økende grad høyere utdanning.

Det kan kanskje virke som små problemer, at vi her på berget snakker om «lik lønn for likt arbeid». Vi vet at alt for mange jenter og kvinner i deler av verden, og mange av de som kommer til landet vårt, sliter med langt større utfordringer enn de vi har. Det betyr ikke at vi skal slutte å jobbe med disse utfordringene. Tvert imot. Alle som bor i Norge skal ha muligheter til å skape seg et godt liv. Og alle skal ha de samme rettighetene og mulighetene.

Som medsøstre har vi også et internasjonalt ansvar. Vi må stå opp for de som i dag ikke har kommet så langt som oss i kvinnekampen. Mange kvinner i verden er fortsatt uten stemmerett, de nektes utdanning og må forholde seg til menn som har all makt. Det er uakseptabelt!

Vi har fortsatt en vei å gå!

Vi ønsker alle en god feiring av Kvinnedagen!

Les alle innleggene om Kvinnedagen 2019 HER

Kommentarer til denne saken