Den hvite varebilen står parkert på det faste stedet i Bergknausveien. Vindusviskeren har falt av. Baklysene er ødelagte. Døra har fått en bulk. Hele bakruta er knust. Mykola Nikytenko har forsøkt å teipe igjen bakruta etter beste evne. Han vet at familien ikke har råd til en reparasjon.

– Vi er helt knust. Den eneste måten vi kan fikse skaden på, er hvis personen som har gjort det står fram, forteller Oksana Radulevyeh, datteren til Mykola.

Forsikringen vi hadde i Ukraina gjelder ikke i Norge. Forsikringen vi har er via TFF, og dekker ikke skade på bil hvis gjerningsmannen er ukjent, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Ble klemt i bussdøren mens datteren (5) var på utsiden: – Det er niende gang det har skjedd, og det gjør meg sint og redd

– Fikk helt sjokk

Da Oksana var på vei til butikken sist lørdag ved lunsjtider, så hun at bilen til faren sto i enden av parkeringsplassen slik den pleier. En tilhenger hadde stilt seg bak farens bil, men den var borte da Oksana kom hjem etter en halvtime.

– På ettermiddagen hører vi en pipelyd fra parkeringsplassen utenfor. Lyden minner om signalet lastebiler har når de rygger. Den pipelyden som varsler at de kjører bakover, forklarer Oksana.


Hun kikker ut av vinduet, men ser ingen lastebil. Likevel går hun ned for å sjekke bilen sin. Alt ser greit ut. Og for en liten stund er livet bekymringsfritt. Men rundt klokka 16 går faren ut i bilen.

– Jeg skulle ut for å hente noe verktøy. Plutselig oppdaget jeg skadene og hvor ille det var. Jeg fikk helt sjokk. Bilen var ødelagt, men jeg vet ikke hvordan det har skjedd, forteller Mykola.

Økonomisk krise

Etter en runde i nabolaget forstår familien at ingen de har spurt har sett noe av hendelsen. De har heller ikke hørt om noen andre som har fått bilen sin bulket eller krasjet.

– Vi er i dyp økonomisk krise. Skal vi fikse bilen, må vi betale for den selv. Da står det mellom det og mat, fortviler Oksana.


Familien på fire består av Oksana og hennes to foreldre, samt sønnen hennes på åtte år. Det var Oksana som først kom til Norge med moren og sønnen i mars. Mykola kom senere i april. Begge kjørte hver sin bil.

Siden de kom til Norge har de fått støtte av NAV, blant annet fordi Mykola ble ufør etter en alvorlig hjerteoperasjon i hjemlandet. Siden begynnelsen av mai har de bodd i en midlertidig bolig i Stavern de fikk tildelt av kommunen.

– Vi trenger bilen ekstra mye nå fordi vi holder på å flytte. Vi har nemlig fått tildelt ny permanent bolig, og må ut herfra i løpet av et par dager, fortsetter Oksana.

Har prøvd alt

De har anmeldt hendelsen til politiet, men familien er usikker på om den vil bli gjort noe med.

– I Ukraina er det veldig vanlig å ringe politiet i sånne situasjoner. Der nede er saker som dette ganske alvorlige, og man kan få stor bot, sier Mykola.

– Det føles urettferdig. Vi følger lover og regler i Norge, men det hjelper lite når forsikringen vi hadde ikke er gyldig, sier Oksana.

– Situasjonen er bare trist, men vi har fortsatt tillit til folk i Norge. Det kan jo hende det bare var uhell. Men uavhengig om det var med vilje eller ikke, så trodde jeg de ville lagt igjen en beskjed.

– Men kanskje vi er naive? Vi føler vi har forsøkt alt. Vi har spurt politiet, naboer, og gått til avisa. Det eneste vi kan håpe på nå, er at den skyldige tar ansvar og melder seg.

Får ikke gjort noe

Østlands-Posten har vært i kontakt med NAV i Larvik for å høre hvordan flyktningfamilien kan gå fram for å løse situasjonen.

– NAV kan dessverre ikke gjøre noe i en slik situasjon, uavhengig av hvor flyktningen eller innbyggeren kommer fra, forteller Elin Bjørnsdatter Ivarson.

– Familien bor i en bolig tildelt via Larvik kommunes boligkontor; og det er, oss bekjent, heller ingen forsikring via Larvik kommune som dekker dette.

– Vi har stor forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for familien, men kan ikke gjøre annet enn å oppfordre til at hendelsen politianmeldes, avslutter Bjørnsdatter Ivarson, avdelingslederen fra NAV i Larvik.