Strendene fylles med plast - nå vil de at DU også tar grep

Nå er Rita Kilvær og Bjarne Steen i Larvik Høyre i gang med oppryddingen. De vil gjerne at flere blir med. Foto: Nils-Erik Kvamme

Nå er Rita Kilvær og Bjarne Steen i Larvik Høyre i gang med oppryddingen. De vil gjerne at flere blir med. Foto: Nils-Erik Kvamme Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Larvik Høyre mener det tilhører forvalteransvaret å beholde en ren kystlinje. Derfor tar nå Rita Kilvær og Bjarne Steen grep for renere hav og strender langs vår egen kystlinje.

DEL

En rapport fra World Economic Forum anslår at det havner 8 millioner tonn plast i havet hvert år. Rapporten anslår en firedobling av plastforsøplingen innen 2050. Faren er da at det vil være mer plast enn fisk i havet.

De tar utgangspunkt på Gon og et raskt blikk på noen av de minste strandperlene viser at biter av plast ligger over alt.

Les også: Plastfri gjestehavn i Stavern

– Larvik har en lang kystlinje og det er viktig å understreke at mange gjør mye for å holde strendene rene. Men vi er mange flere som kan gjøre en innsats, og det flott er at vi nå får kommunen med på laget, sier Kilvær som fikk ideen etter Høyres landsmøte forrige helg.

En hval full av plast

Her ble det vedtatt en resolusjon for et renere hav som inneholder 20 punkter.

– Engasjementet rundt saken økte markant etter hvalen som strandet på Vestlandet med magen full av plast. Det engasjement er viktig å ta tak i, sier Kilvær og nevner punkter som å styrke arbeidet med plastgjenvinning og gjenbruk for å redusere plastforurensingen, gi kommunene større muligheter til å rydde opp i forsøpling i lokalmiljøet, innføre en tilskuddsordning for vraking av kasserte båter, gjøre det gratis for fiskebåter å levere innsamlet marint avfall til havner og heve pantesatsen på tomflasker som noen av tiltakene.

– Plast er ikke nedbrytbart og fjernes det ikke, blir det forflyttet, sier Bjarne Steen som er glad for at kommunen er med laget.

– Alle som nå ønsker å engasjere seg i strandrydding, kan sette søppelsekkene langs veien og ringe kommunen som da vil hente avfallet, sier Steen.

Les også: Norsk torsk har plast i magen

Lokalt engasjement

De ønsker ikke å gjøre det til en politisk sak før høstens stortingsvalg, men vet at økt fokus skaper et lokal engasjement.

– Det vi kan gjøre er å fremme det politisk og la rådmannen utarbeide en tiltaksplan for hvordan hver enkelt kan engasjere seg og at kommunen legger til rette for lokale initiativ, sier Kilvær som vet at flere vegrer seg for å plukke søppel når de i tillegg må betale for å bli kvitt det.

Lokal våraksjon


Men Larvik kommunes årlige våraksjon annonsert i ØP, samt egen invitasjonen sendt til skoler, barnehager, lag og foreninger, skal sørge for en felles dugnad for en renere kommune. Kommunen vil bidra med sekker og engangshansker, samt sørge for innhenting av innsamlet avfall på mandag 24. april og fredag 28. april. 

Nasjonalt holdes det en strandryddedag i alle landets kommuner der flere tusen frivillige rydder sine lokale strender fritt for søppel. I år er denne dagen bestemt til 6. mai, men Larvik kommune har valgt å samkjøre strandryddedagen med sin lokale Aksjon Vårrydding. Av den grunn oppfordres det spesielt til å rydde strender under årets aksjon, heter det i brev fra kommunen.

Nestleder i Vestfold Senterungdom og 5.-kandidat på Stortingslisten, Oda Maria Hokstad, vil også ta opp plastproblematikken på fylkesårsmøtet i Vestfold Senterparti førstkommende helg. Her foreslår Hokstad at plastposer i Norge skal forbys og i stedet ta i bruk trevirke (les bioplast) som et alternativ til plast i større grad enn i dag.

Artikkeltags