Gå til sidens hovedinnhold

Fra applaus til syndebukker

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har aldri vært langt mellom ros og ris, eller kjærlighet og hat. Jeg er så inderlig lei av Covid-19, og jeg er ikke mindre lei av å lese om hatmeldinger til de som har vært smittet, eller medienes hjelp til de som har behov for å finne syndebukker.

Det sårer meg å lese at vi sykepleiere ikke bruker munnbind på jobb, og at dette er årsaken til at noen har mistet noen som står dem nær. At noen mister noen de er glade i er trist, uansett årsak, og det å bli smittet med Covid-19 når man ligger på sykehuset, hvor man mest sannsynlig er meget syk fra før, må være helt forferdelig!

Uheldigvis er sannsynligheten for å bli smittet og få infeksjon aller størst når man ligger på sykehus.

På min arbeidsplass har vi siden midten av desember brukt munnbind på jobb. Mange har ønsket å bruke det tidligere, men det fikk vi ikke lov til. Det var ikke anbefalt av FHI og det ville gjøre pasientene forskrekket. Man kan si hva man vil om det, men vi sykepleiere og andre ansatte har hele tiden fulgt de anbefalingene, rådene og påleggene som er gitt fra offentlige helsemyndigheter og våre ledere.

Aviser og andre medier bør tenke på at det er noe som heter personvern og taushetsplikt når de offentliggjør navn og trekker frem en avdeling med mye smitte. Det mener jeg at min arbeidsplass også bør ha i bakhodet, når de offentliggjør avdelinger som har smitte blant pasienter og ansatte. Det er nemlig et menneske bak disse smittede tilfellene. Et menneske som aldri har ment å skade noen, gi smitten videre eller forårsake andres død.

Influensa, lungebetennelse og omgangssyke har sirkulert i alle år, og jeg har aldri opplevd å bli førstesidestoff fordi ungen min har smittet andre med omgangssyke i barnehagen. Aldri har jeg opplevd som ansatt, eller at pasienter, har fått hets og medieomtale for at de har smittet andre med dette.

Covid-19 er helt spesielt, og det kan ikke sammenlignes med noe annet, men vi må prøve å få bittelitt bakkekontakt og ta vare på oss selv og hverandre. Ikke bruke tiden på å finne syndebukker.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.