Fra partipisk til øksejakt

UENIGE: At Hallstein Bast og Tormod Knutsen har hatt sine uenigheter er slett ingen hemmelighet. (arkivfoto)

UENIGE: At Hallstein Bast og Tormod Knutsen har hatt sine uenigheter er slett ingen hemmelighet. (arkivfoto) Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Partipisken blir ofte dratt fram når forhold i Arbeiderpartiets skal beskrives. Brukt som en beskrivelse av hva som skjer når folk blir bedt om å holde seg til hva flertallet vil ha. Motstandere, også lokalt, ynder å bruke uttrykket for å terge og tirre. Seinest sett i innlegg om nedleggelsen av Varden barnehage.

Nå skal jeg ikke påstå at MDGs Hallstein Bast brukte det i den debatten, men det ville ikke overraske. Uansett blir det småtteri i forhold til hva han selv velger av redskap mot partikollega og andre halvdel av kommunestyregruppa, Tormod Knutsen. For Bast og det lokale partistyret nøyer seg ikke med å finne fram pisken, nei de grep til øks og hogg med den da de ville kvitte seg med Knutsen.

Jeg har fulgt med på politikken i noen år, men kan virkelig ikke huske at en partileder og et styre velger å be en folkevalgt melde seg ut av det partiet han ble valgt inn for. Handlingen er oppsiktsvekkende og forteller om store motsetninger.

Det har vi visst lenge. Det hører med til sjeldenhetene at Bast og Knutsen er enige. Mangelen på samkjøring er både valgt og påtakelig. Det nærmet seg parodi på politikerutøvelse da det ble lagt fram to budsjettforslag seinhøstes i fjor. Ett fra partiet, presentert av Bast, og et fra Knutsen, på vegne av ham selv og det han framholdt var med støtte av andre i partiet.

Det er ikke vanskelig å forstå at dette skaper svært problematiske arbeidsforhold for MDG som parti.

Så kan man spørre seg hvorfor det blir sånn. For selv om man er uenige i enkelte saker, ligger miljøengasjementet i bunnen hos begge. En skulle tro at det ville være mulig å opptre som en gruppe og ett parti.

Det mest åpenbare svaret er; total mangel på personkjemi mellom to sterke personligheter. At det fortsatt er sår som blør etter at Bast ble valgt framfor Knuten som førstekandidat ved fjorårets valg, er en ting. Dessuten legger ikke Knutsen skjul på sin grenseløse irritasjon over partikollegaens velkjente Stavern-fokus. At Knutsen dessuten mener at Bast er mer opptatt av seg selv og posisjoner enn oppriktig miljøpolitikk, er vi nokså sikre på er en del av bildet.

På den andre side er det ikke vanskelig å skjønne at Knutsens stil og soloutspill, er til å ergre seg grønn på. Det er ikke alltid enkelt å skjønne hva han vil når han griper til penn eller entrer de politiske talerstolene.

I det totale bildet er det også verdt å merke seg at det ikke kun er Bast, men et helt styre i lokalpartiet som i brevs form står bak den verbale øksejakta og ber Knutsen komme seg ut av partiet. Men at Bast, som er den som «må leve med» Knutsen i kommunestyret, er pådriveren, synes åpenbart.

Uansett – det har oppstått en mildt sagt underlig situasjon. For MDG som parti må det smerte at de ikke klarer å ordne opp i det. Og det vil fortsatt bli sirkus, for Knutsen har etter sigende ingen planer om å følge anmodningen.

Fortsettelse følger med både knivkastere og klovner i manesjen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken