Gå til sidens hovedinnhold

NFF mener at Fram er et prakteksempel: – Dette er noe mange kan lære av

Artikkelen er over 2 år gammel

Fram blir trukket frem av fotballforbundet som en klubb som har kommet langt i forhold til mange andre i arbeidet med inkludering.

– Ta på deg jakka, Muscab. Du må ikke fryse.

– Ja da, pappa.

Muscab Ali fyller lungene med den friske oktoberluften idet han løper ut på kunstgressbanen ved siden av Framparken. Det er midt i høstferien og litt færre på trening enn det pleier å være, men de er nok til å spille kamp. Fem mot fem.

– Det er viktig å ha på nok klær, det begynner å bli kaldt ute, sier pappa Yasin Ali mens han observerer guttene på banen. Familien, som opprinnelig er fra Somalia, kom til Norge for tre år siden og har bodd det siste året i Larvik. For en uke siden startet sønnen på Frams G07 lag.

– Han er glad i fotball og ville begynne å spille kamper. Han har spilt mye fotball utenfor der vi bor, men ikke på et lag. Jeg synes det er veldig fint at han ble en del av dette laget. Det er veldig godt miljø og han har fått mange venner som snakker norsk.

(saken fortsetter under bildet)

Og Muscab er ikke den eneste som har blitt en del av Frams G07-lag i løpet av de siste årene. Gjennom de tre siste årene har laget gått fra å være fem til å bli tjue gutter fra hele sju forskjellige nasjoner, og er de laget med størst vekst i Fram.

– Det er ikke så lenge siden vi vurderte å slå oss sammen med Nanset fordi vi var så få spillere, sier trener Jan André Christiansen.

LES OGSÅ: (+) Regjeringen foreslår 70 millioner i statsbudsjettet til kombinasjonsklasser landet over – etter larviksmodellen

Vellykket inkludering

Årsaken til en god del av rekrutteringen er oppstarten av Fram Fotball breddes inkluderingsprosjekt som også de andre lagene i klubben er en del av. Sammen med kommunen og Nav har klubben fått til et samarbeid som har imponert fotballforbundet.

– Fram har kommet en lang vei med å rekruttere og beholde barn og voksne med flerkulturell bakgrunn. Jeg ble veldig imponert over samarbeidet klubben har med enkelte i Nav, kommune og andre lokale instanser. De er flinke til å ikke fokusere på utfordringer og heller lete etter løsninger. Dette er noe mange kan lære av, og jeg håper på bruke den kunnskapen de sitter på i min jobb med andre klubber i landet.

Det sier Julie Karima Berg som jobber i en nyopprettet stilling i NFF. Hun har ansvar for å sette fremgangsmåter for inkludering i system nasjonalt. I den forbindelse har hun brukt tid på å reise rundt til ulike klubber i landet. Konklusjonen er at Fram har kommet en lang vei sammenlignet med andre klubber.

LES OGSÅ: – Målet vårt er at barn og unge i nærmiljøet skal komme hit til oss. Og å unngå at vi møter opp på kamp med kun åtte spillere i fremtiden

– Det er gledelig å høre NFF sin vurderingen av vårt samarbeid. Vi tre som sitter her hadde en klar tanke om hva vi ville med dette. Det tar likevel tid før det er mulig å konkludere. Det har altså NFF nå gjort, sier Bjarte Gjone i flyktningavdelingen i Nav Larvik.

Han snakker om migresjonsrådgiver Helene Huseby i Larvik kommune og styreleder John Svee i Fram Fotball bredde og rekruttering. De tre ulike instansene har hatt et tett samarbeid for å få til en vellykket inkludering.

– Fra NAV sitt ståsted ønsket vi å kunne arbeide enklere med å koble ny-bosatte, med flyktningbakgrunn, opp mot idrett og foreningsliv i Larvik. Et slikt arbeid er tidkrevende. Fram har åpnet sine dører. Bosetter vi en søskenflokk hvor flere er interesserte i for eksempel fotball, er det enkelt å ta bilturen ned til Fram. De tar imot både gutter og jenter, i ulike aldersgrupper, på en enkel måte. Vi har hatt mange møter og mange samtaler siden vi først drøftet dette vinteren 2017, sier Gjone.

(saken fortsetter under bildet)

– Et felles mandat

– Det er helt vanlig. Det har ikke noe å si, svarer Adam Mohammed Yousef på spørsmålet om hvordan det er å ha et lag med så mange forskjellige nasjonaliteter. Adam går i klassen til Muscab og nå har de også begynt å spille fotball sammen.

– Hvis det kommer en som ikke kan norsk så kan vi bare oversette for dem og vise dem. Det er bare å sentre ballen, det skjønner alle. Det er kult at Muscab også starter på laget. Jeg tror han kommer til å ha det gøy. Alle på laget er venner, sier Adam.

– Jeg synes det er kjempegøy. Jeg har allerede fått flere venner og kan prate mer norsk, sier Muscab, før han og Adam løper bort for å bli med andre del av oppvarmingen.

Svee er opptatt av klubbens oppdrag om å ta vare på barn og unge i lokalmiljøet.

Les også

– Dette vil jeg være med på!

– Vi har forskjellige oppdrag, men hovedoppdraget vårt er at vi ønsker at barn, ungdom, foreldre og voksne skal ha det bra i nærområdet. Det er vårt felles mandat, men så har vi det på forskjellige nivåer.

– Larvik Læringssenter, NAV og Fram, har ulike samfunnsoppdrag. Men i dette samarbeidet får hver og en av oss løst eget unikt oppdrag. For oss i NAV gir fellesskapet en mulighet til å forklare vårt fag, inn i et stort miljø i Larvik. Vi får en god arene til å «snakke opp» mennesker med fluktbakgrunn. Samtidig har jo også idrettsklubber behov for rekruttering, og en skal ikke se bort fra at det finnes mange fotballtalenter i innvandrermiljøet. Det som gjenstår av vår avtale er å koble modellen opp til andre klubber i Larvik. Jeg gleder meg til fortsettelsen, sier Gjone.

Hva kan andre klubber lære av Fram?

– Fram har skjønt at man trenger flere mennesker og flere deler av samfunnet for å samarbeidet. Fotballen kan ikke gjøre alt alene, man må få andre deler av samfunnet på banen. Det andre er at det er ikke så farlig å tilpasse ting. Det går helt fint. Et eksempel er at Fram serverer kun halalkjøtt i kioskene. Andre vil tenke at det er litt rart, men istedenfor å be disse barna om å ta med mat hjemmefra så tilpasser klubben seg. De klager ikke, de bare endrer det med en gang, sier Karima Berg.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.