Og det var ikke bare det første gullet i årets ungdoms-OL, det var det første norske gullet i friidrett i lekene siden 2003. Norge har tatt tre friidrettsgull tidligere, og det er ingen hvem som helst som har gått til topps. Sjekk bare på denne lista som Malin Edland har føyd sitt navn til:

■ Andreas Thorkildsen spyd 1999

■ Margrethe Renstrøm lengde 2001

■ Christina Vukicevic 100 m hekk 2003

■ Malin Edland 800 m 2015

Siden seieren til Vukicevic i 2003 har Norge bare gått til topps én gang i sommerutgaven av ungdomslekene. Det var Erlend Blikra, som for to år siden overraskende gikk til topps i temporitt på sykkel i nederlandske Utrecht.

– Jeg tror det egentlig ikke helt har gått opp for meg enda. Men jeg synes det er veldig gøy! sier Edland om prestasjonen.

Råsterk på oppløpet

Edland løp i mål på tiden 2.07,43, i et løp hvor det var hun som holdt tempoet oppe. Det førte til at tre av de fire konkurrentene nærmest henne løp inn til nye personlige rekorder.

Konkurrentene forsøkte et angrep på oppløpet, men Larvik Turn-løperen var sterkest også de siste 50 meterne, og kunne juble over mål.

– På oppløpet kom det plutselig ei jente som prøvde å løpe forbi. Jeg ble litt redd når jeg så hun, men jeg hadde heldigvis litt ekstra krefter, sier Edland og smiler.

Hun er 16 år gammel og går bare rett bort og gjør det. Hun har en helt egen evne til å fokusere, og måten hun gjør det på er imponerende. Hun minner litt om Vebjørn Rodal, som tok ut sitt beste i mesterskap, sier en stolt trener, Ole-Petter Henriksen.

Hadde bestetid

I mål var Edland et snaut halvsekund foran nummer to, Lilyana Georgieva fra Bulgaria, som hadde ytterligere et sekund ned til nummer tre, polske Adrianna Daria Kachanava.

Edland hadde den klart beste personlige rekorden av de startende og var også raskest i kvalifiseringen. Likevel var det finale som var målet i forkant av mesterskapet – resten fikk bli bonus.

Jeg sa til Malin i går at man ikke har kontroll på de andre i feltet. Om du gjør ditt beste, blir det som det blir, sier Henriksen.

Presidenten gratulerte

Vinnertida var drøyt to sekunder bak mesterskapsrekorden i ungdoms-OL, som tilhører ukrainske Olena Sidorska, og er på 2.05,26 i 2011.

Edland har altså løpt raskere tidligere i år, men lørdag var det seieren som gjaldt.

Friidrettspresident Svein Arne Hansen var blant dem som gratulerte Edland med gullet lørdag ettermiddag.

– Norsk friidrett gratulerer! Vi er stolte! skriver han på Larvik Turn friidretts Facebook-side.

Også ordfører i Larvik, og tidligere ordfører i Lardal var raskt ute med gratulasjonene:

– Gratulerer så mye ! Flott prestasjon og en flott representant for Larvik og Lardal .

Trøbbel med streamingen

På Lovisenlund hadde Larvik Turn gjort klar storskjerm i håp om å kunne vise 800m-finalen under sommerstevnet som ble arrangert i helgen.

Men teknikken fra Tbilisi viste seg å ikke være helt optimal. Det lot seg ikke gjøre å finne streaming av finalen, og dermed ble storskjerm byttet ut med mobiltelefonoverføring fra en på tribunen.

Drøyt hundre meter før mål, da Edland så ut til å akkurat ha opparbeidet seg en liten luke, gikk skjermen i svart, og de rundt 15 frammøtte i klubbhuset måtte vente noen nervepirrende minutter før trener Henriksen fikk melding om at gullet var sikret.

Norsk stafett-gull

En snau time etter Edlands triumf, doblet de norske stafett-jentene på 4x100 meter den norske gullfangsten.

Litt sensasjonelt, siden Norge aldri har vært noen stormakt på kvinnelig sprint, gikk jentene til tipps på 46,54.

Det var 13 hundredeler foran Frankrike på sølvplass og ytterligere 11 hundredeler foran Belgia, som tok bronse.

På det norske laget løp Live Haugstad Hilton, Ida Eikeng, Tonje Fjellet Kristiansen og Ingvild Meinseth.