Skulle du ha et par gamle ski eller skøyter i kjelleren, er Tanum Gjenbruk takknemlig for bidrag. I år har det gått ut uvanlig mye.

– Det er egentlig helt utrolig. Så fort kulda og snøen kom nå etter jul, skjøt etterspørselen etter ski, støvler, staver og skøyter i været. Vi har rett og slett ikke kunnet hjelpe alle og særlig er det ski og støvler i barnestørrelser vi har raket opp for. Det er en enorm forskjell i forhold til i fjor. Da tror jeg vi kun lånte ut to par ski i løpet av hele vinteren, men så var det jo heller ikke all verden med snø. I år har etterspørselen vært enorm og hver eneste onsdag og lørdag da vi har åpent her ute på gamle Tanum skole, har det stått køer med skiinteresserte folk her ute.

Det forteller Anita Haga ved Tanum Gjenbruk og hun håper nå at folk som har ski, støvler eller skøyter som de ikke bruker, tar kontakt med gjenbrukssentralen slik at andre kan få nytte av utstyret som ellers bare står og støver bort.

– Mange har jo ting på loftet eller i kjelleren som ikke har vært i bruk siden ungene var små. Hos oss kommer det til nytte og gleden er ofte stor hos folk som får låne seg et par ski.

Særlig barnestørrelser

For det er nettopp utlån av vinterutstyr man driver med på Tanum. Alt annet i det store huset er til salgs – fra møbler og annet inventar til bøker, elektriske artikler og stereoanlegg.

– Vi kunne kanskje tatt et lite depositum for utstyret vi låner ut, men har valgt å ikke gjøre det. Hittil i år har vi brukt over tre A4-sider for å notere opp lånere og vi regner med å få sakene tilbake igjen når vinteren er over. På den måten kan også andre få nytte av utstyret. Men nå er vi altså i manko, og det gjelder særlig barnestørrelser. Derfor håper vi folk tar en tur utom og leverer saker de ikke har bruk for, særlig barnestørrelser av ski, støvler og staver. Det er det stort behov for, men kom helst ikke med gamle treski eller ski med bindinger som det ikke finnes støvler til. Slikt blir vanskelig å bruke, sier Tone M. Anderssen som leder Larvik Frivilligsentral.

Prøve seg fram

Hvem er det så som låner ski eller skøyter fra Tanum Gjenbruk?

– Det er nær sagt alle slags mennesker, ikke minst mange innvandrere. Det er ikke alle som har råd til å kjøpe seg skiutstyr til flere tusen kroner når man ikke vet om man klarer å bruke det. Mange kommer til oss og låner ski og støvler for å prøve om dette er noe for dem. Senere kan en kanskje kjøpe sitt eget utstyr hvis vintersportsaktivitetene faller i smak. Nå har jo snøen og det meste av isen dessverre forsvunnet, men forhåpentligvis kommer kulda og snøen tilbake igjen. Blir trykket like stort for å låne skiutstyr da, har vi trøbbel. Vi er som sagt tomme for mange typer utstyr, sier Anita Haga.

Også skøyter låner man ut på Tanum Gjenbruk. Det har vært populært i vinter da det har vært anlagt skøytebaner på en lang rekke skoler og løkker i Larvik.

– Isen har jo også stort sett forsvunnet med mildværet. Derfor gleder vi oss stort til skøytebanen blir anlagt på Torget. Det vil nok få opp aktiviteten flere hakk og når det skjer, vil vi flytte skøyteutlånet til Frivilligsentralen i sentrum. Da kommer vi nærmere skøytebanen, sier Tone M. Anderssen.