Virus på stallen gir Stall Hamre millioner i premietap

FRUSTRERENDE: Frode Hamres stallhester trekker ikke sulkyen like bra denne høsten som tidligere. Det er ikke så ille at det går raskere at han gjør det selv, men viruset som har rammet stallen koster millioner i innkjørte premier. (Arkivfoto: Thor Kenneth Løvenfalck)

FRUSTRERENDE: Frode Hamres stallhester trekker ikke sulkyen like bra denne høsten som tidligere. Det er ikke så ille at det går raskere at han gjør det selv, men viruset som har rammet stallen koster millioner i innkjørte premier. (Arkivfoto: Thor Kenneth Løvenfalck)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Veterinærene sier det er et virus, og det finnes ingen medisin, sier en frustrert Frode Hamre.

DEL

I fjor vant Frode Hamres stallhester 180 ganger og travet inn 15,39 millioner kroner.

i 2013 toppet stallen i Europa med utrolige 256 seirer totalt. Men nå har framgangen brått stoppet for stallen på Ulleberg i Larvik. Høsten har vært alt annet en enkel etter flere år med suksess.

Til tross for at starten av 2017 var i vanlig, sterk Hamre-klasse, ligger han etter helgen 40 seirer bak fjoråret, og det er bare overkant av en måned igjen av 2017. I sum har stallhesten travet inn to millioner mindre enn året før.

– Det er frustrerende ikke å kunne gjøre noe med situasjonen. Jeg er glad for at hestene var friske fram til klasseløpshelgen i september. Etterpå har det bokstavelig talt vært mørkt, innrømmer Hamre til Equus Media/Norsk Rikstoto.

LES OGSÅ: Hamres stall kjørte inn 1,4 millioner kroner i klasseløpene

Fra varme til kalde

Lørdag var det V75-kjøring på hjemmebanen Jarlsberg. Normalt fyller Stall Hamre opp mange biler og stiller med mange sterke kandidater. Denne gang var det bare seks hester i startlistene, og Winmecredit av dem ble strøket.

– V75 lørdag er stallens viktigste løpsdag, og samtidig norsk travsports utstillingsvindu. Det er viktig å lykkes der, forklarer Hamre.

Slik gikk det for de øvrige:

■ En av stallens frontfigurer, elitehesten Bruno di Quattro kom i mål et stykke etter de beste, uplassert og uten premie fra spor to. Dette var den eneste hesten Hamre kusket selv lørdag, og etter oppvarmingen var han positiv.

■ Bol Odin ble uplassert.

■ Järvsørappen tok 6. og siste premie.

■ Ingbest ble nummer tre og fikk 20.000 kroner.

■ Troll Solen vant Nils Østbys minneløp på en solid måte og vant 100.000 kroner.

Med andre ord har måtte Norges varmblodsekspert støtte seg på kaldblodshestene, som han har stadig mer suksess med.

LES OGSÅ: Frode Hamre planlegger å flytte fra Ulleberg

REDDET ÅRET: Frode Hamres stallhester travet inn 1,4 millioner kroner under klasseløpene i september. Her vinner Karmland Anna og Frode Hamre hoppekriteriet for kaldblodshester. Klasseløpene redder mye av året for Hamre etter virus på stallen i høst.

REDDET ÅRET: Frode Hamres stallhester travet inn 1,4 millioner kroner under klasseløpene i september. Her vinner Karmland Anna og Frode Hamre hoppekriteriet for kaldblodshester. Klasseløpene redder mye av året for Hamre etter virus på stallen i høst. Foto:

 

Kraftløse hester

– Hestene ser friske ut, de trener ok, men i løp er de kraftløse. Veterinærene sier det er et virus, og det finnes ingen medisin. Det er ikke uvanlig at store staller blir rammet av virus, men nå har det pågått siden september og det har jeg aldri opplevd før, sier Hamre.

Tross sykdom kommer likevel Hamre-stallen til å vinne nesten alle statistikker også i år. Litt av årsaken at stallen er den klart mest hardtsatsende i Norge.

Pr. 27. november har stall Hamre vunnet 140 løp, mens Stall Sigbjørn Kolnes er nummer to med 86 seirer.

Forskjellen i antall starter var imidlertid stor, 748 mot 504. I seiersprosent har Hamre-stallen bare 18,7 i år, og det er det flere av konkurrentene som slår.

I løpet av hele 2016 vant Hamre 23,1 prosent av alle løp, og hestene vant i snitt 19.731 kroner pr. start.

En statistikk vinner imidlertid ikke Hamre med litt få egne oppsitt i høst. Ulleberg-trenere er fem V75-seirer bak unggutten Magnus Teien Gundersen, som kusket Hamre-trente Troll Solen inn til flott seier lørdag.

PS! Hamre sendte også en hest til svensk V75 lørdag. Orlando Knick hadde et vanskelig utgangspunkt, men fra spor 11 ble det en femtepremie og 17.000 svenske kroner. Vinneren fikk styre rolig i tet, og det ble vanskelig å hente noe for dem som kom i angrep til slutt.

LES OGSÅ: Får stadig besøk av tyver i stallen

Artikkeltags