- På 1970-tallet var det bare mulig å dyrke moreller i Hardanger. Men i løpet av 30 år har vinteren blitt så mye mildere i store deler av Sør-Norge at folk kan dyrke moreller, bjørnebær, vindruer og hageblåbær, sier faglig leder Gustav Redalen i Hageselskapet.

Han er redaktør for den nye utgaven av hele Norges plantebibel, Hageselskapets sortsliste. Boken er laget i samarbeid med Meteorologisk institutt og inneholder en oversikt over hvilke planter som passer på de forskjellige stedene i Norge.

Resultatet er helt nye klimasonekart som viser at vekstssesongen i Norge har økt med opptil 14 dager på 30 år.

– Langs fjordene i Nord-Norge er det nå mulig å dyrke enkelte eplesorter i hagen, noe som er svært positivt for denne landsdelen. Ulempen med klimaendringene er at vi får mer ’’ekstrem-vær’’ med storm og mye turbulens i luften, slik vi har sett på Vestlandet denne vinteren. Sterk vind og mye regn fører også med seg sykdommer og skadedyr på plantene, sier Redalen.

Han mener at den vanligste feilen folk gjør når de skal plante blomster og busker, er at de ikke vet om planten er egnet for stedet de bor på.

– Å plante busker og blomster kan bli en dyr risikosport dersom plantene ikke tåler værforholdene. For stauder, løk og knollvekster er snødekket av stor betydning, mens kastanjetrær ikke tåler kulde. Det er stor forskjell om du bor i Tromsø eller Arendal, sier han.

Med våren starter også rushet til hagesentrene og jakten på nye ideer til hagen. På Hus og Hage-messen på Lillestrøm 21. til 24. april vil hageeksperter fra hele landet gi folk tips og råd.

– April er det fin tid å beskjære busker og trær. I store deler av Sør-Norge har det vært bart lenge, og i høyden begynner snøen å forsvinne. På unge trær fjernes først den kraftigste kvisten nær toppen. Dernest fjernes andre opprettvoksende og kraftige kvister, sier Redalen, som også er ustiller på Hus og Hage-messen.

Han sier det er viktig å sørge for å få lys og luft inn i trekronen. På eldre trær kan det være lurt å fjerne de eldste greinene, slik at yngre greiner kan overta plassen.