Frykter ny type flått er på vei inn i norske hjem

VIA DYR: Husflåtten kommer som regel til landet via importerte gatehunder eller norske kjæledyr som har vært utenlands. Foto: Foto: Daktaridudu / Wikimedia Commons

VIA DYR: Husflåtten kommer som regel til landet via importerte gatehunder eller norske kjæledyr som har vært utenlands. Foto: Foto: Daktaridudu / Wikimedia Commons

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvert år påvises det nye tilfeller av husflått på hunder i Norge. Om de kommer innendørs, formerer de seg på rekordtid.

DEL

(Nettavisen) – Dette er ikke en flåttart vi vil ha i Norge, men vi oppdager nye tilfeller hvert år, sier Inger Sofie Hamnes, parasittolog hos Veterinærinstituttet, til NRK.

Husflåtten hører til i området rundt Middelhavet og i Sør-Europa. Den bærer en rekke alvorlige smittestoffer som kan overføres til både hunder, mennesker og andre dyr.

Nærmest umulig å fjerne

Ifølge NRK kommer eksemplarene som Veterinærinstituttet har analysert fra importerte gatehunder og fra norske kjæledyr som har blitt med på ferie. Med det kan være snakk om flere tilfeller i Norge enn hva man vet om.

Husflåtten kan fort gå under radaren da det er vanskelig å skille den fra vanlig skogsflått, forteller Hamnes.

På Veterinærinstituttets hjemmesider informeres det at husflåtten trives best mellom 20–35 grader.

For mens skogsflåtten vil dø av å være innendørs for lenge, er husflåtten meget komfortabel med inneklima. Og og man først har fått husflåtten inn i hus, er det nærmest umulig å få fjernet den.

2000–4000 egg

– Den formerer seg raskt. Når den ikke henger på huden så gjemmer den seg i miljøet: I møbler, sprekker, bak bilder og i rørføringer. Den kan overleve lenge, sier Hamnes.

Og om man finner én, kan man nærmest garantere at det er flere i hjemmet. Flåttene kan nemlig legge mellom 2000–4000 egg i løpet av noen uker, ifølge SNL.

Parasittolog Hamnes mener man må ty til et skadedyrfirma om man skal bli kvitt dem.

Marit Forbord i Mattilsynet kan fortelle at hun selv har plukket husflått fra en hund fra Spania på Gardermoen. Det første tilfellet skal ha vært en gatehund fra Romania.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.