Gå til sidens hovedinnhold

Full klaff for kaupangprosjektets vandring

Artikkelen er over 1 år gammel

På rekke og rad vandret de til byen og deretter til det stor gravfeltet på Nordre Kaupang.

De 100 fremmøtte som ønsket seg en informativ rusletur vandret fra museet hvor Ragnar Ridder-Nielsen ønsket alle velkommen på vegne av Kaupangprosjektet og Tjølling historielag.

Unn Pedersen fra Universitetet startet opp med å oppfordre de som hadde møtt fram til å ta på seg viking-briller. For som hun sa, alle måtte tenke seg hvordan det i år 800 luktet og så ut. Det som en gang var over bakken er borte, sa hun, men vi som sto for utgravingene fikk konkrete svar på at her lå Norges første by. Bruk fantasien, se gjennom vikingbrillene og se ca. 100 hus som ligger på oppmålte tomter.

I tomtegrensen ble avfallet kastet og det må ha luktet surt fra røyk og søppel. Når søppelet tok overhånd ble det fraktet ned til stranda og lagt der. Det var dens tid måte som ga landøkning. Her levde de, håndverkere og handelsmenn. Vi har gjennom utgravingene fra 2000–2003 konstatert at her ble det også produsert varer for handelsvirksomhet. Varer fra fjern og nær ble omsatt på Skiringssal-kaupangen.

– Vi har funnet ut at byen hadde egne produkter av glassperler og metall. Denne byen var urban. Her er funnet drikkebeger av glass som ble benyttet for vindrikking. Dette finner vi ikke på landsbygda forklarte Pedersen.

Videre fortalte hun om de oppmålte hus og tomte grensenes størrelse. Nå tidens tekniske analyser er viktige for arkeologien, de kan avsløre hva de spiste og produserte.

Hun fortalte at det var stor omsetting av egenproduserte metall smykker og tekstiler. Unn mente at mange den gang gjorde seg rike på eksklusive vevninger. De måtte hente inn en utenlandsk ekspert da de fant et hus som hadde rester etter bly smykke produksjon.

Fageksperten sa at de samme smykkene med den samme teknikk var funnet i Birka, Hedeby og Ribe og mente at personen kom fra Friesland. Han mente at det var tydelige spor av at den samme håndverker hadde reist rundt og produsert disse en gang i 800 tallet. Funnene i byen sa hun avslørte at det var liten handel med England. Frankrike, Tyskland og de baltiske stater var landa som hovedsakelig funnene stammet fra. Sølvet som de fant var mest mynter fra de Arabiske land. Disse ble smeltet om og fikk et nytt utseende i form av ettertraktede smykker.

Så snudde turen helt om og vandret mot nordre Kaupang. Her overtok Wenche Hellum fra Kaupangprosjektet. Hun tok deltakerne med ditt hvor gangveien i vikingtid gikk.

Her informerte hun om diverse graver som Nicolai Nicolaisen gravde ut i 1866. Dette store gravfeltet som kan ha hatt så mye som opp imot 300 graver var branngraver. De som ligger her er kremerte, men jernet har delvis overlevd. Hun viste fram kopier av funnene fra diverse graver. De kvinnelige gravhauger er ofte avlange, mens manns- graver er runde. Hvorfor er uklart.

– Alle leter etter Kongshaugen, den som skal inneholde en av våre største i Vestfolds Skiringssal. Hans navn er Halvdan Kvitbein. En av de store gravene må du gå 60 meter for å komme rundt.

Etter å ha fortalt om hvordan veien til kongens huseby snodde seg gjennom gravhaugene avsluttet vandreturen til stor applaus.

Mange var overrasket over at Kaupang området inneholdt en så stor og mektig del av norsk viking historie her i Larvik.

Kommentarer til denne saken