For ei tid tilbake holdt en mann fra Gaza opp en plakat der det sto: «Dere tar vannet mitt, brenner oliventrærne mine, ødelegger huset mitt, tar fra meg jobben min, stjeler jorda mi, fengsler faren min, dreper moren min, bomber landet mitt, sulter oss alle ut og ydmyker oss. Men jeg får skylda når jeg kaster stein tilbake».

I Dagsrevyen så vi for noen dager siden en bekymret norsk utenriksminister som sa at staten Israel må ha rett til å forsvare seg. Men vår egen utenriksminister har med sin unnfallenhet og støtte til Israel et medansvar for at palestinere i mange tiår har levd under okkupasjon, kolonisering, blokade og etnisk rensning. I mange tiår har palestinerne opplevd at fredelige protester og steinkasting ikke har ført fram. Vi misliker alle at barn og uskyldige dør i krigføring. Men vi kan aldri likestille de som er okkupert og trakassert, med de som okkuperer og gjennomfører etnisk rensning av et folk over mange tiår. Barn og uskyldige døde på begge sider under andre verdenskrig. Men når vi for noen uker siden feiret vår egen frigjøring fra tysk okkupasjon, så likestilte vi aldri okkupasjonsmakta med de som var okkupert. Palestinerne har opplevd en mye lengre og mer brutal okkupasjon enn det vi i Norge hadde i 1940-45. Når mediene skriver at volden i Palestina eksploderer, er det fordi palestinerne en sjelden gang kjemper imot, og ikke bare kaster stein.

Nå må vi vi stille klare krav til at en norsk regjering står opp mot okkupasjon og krever et verdig liv for det palestinske folk.

Den norske regjering må:

Fordømme Israels etniske rensing og angrep på palestinske sivile.

Slutte med alt militært samarbeid og våpensalg til Israel.

Støtte den internasjonale straffedomstolens etterforskning av israelske krigsforbrytelser.

Trekke Oljefondets investeringer ut av Israel-okkuperte områder i tråd med kravet fra Norsk Folkehjelp og Fagforbundet.

Det blir ingen fred uten rettferdighet.

Som medlem av FNs sikkerhetsråd må Norge bekjempe okkupasjon og etnisk rensing av det palestinske folk. Og vi må stå opp for Folkeretten.

Palestinerne trenger og har krav på vår støtte.