Bygg støttemur selv

Artikkelen er over 12 år gammel

Så enkelt at selv far kan klarer det. Støttemur i system er en stabil og enkel konstruksjon som gir en fleksibel mur. Støttemur er laget med spor på oversiden og undersiden, som gjør at de bare skal stables og ikke mures.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Bruksområdene er mange for murblokksystemet som tørrstables. Det kan brukes til alt fra lave kanter til blomsterbed.

Det er Systemblokk som leverer systemet, kalt Pisa2. Systemblokk ligger i Bø i Telemark, og støper støttemurer på lisens fra Canada.

Øivind Pedersen fra Systemblokk, var i forrige uke på Hedrum Cementstøperi. Der satte han opp en utstilling av Systemblokks siste nyhet. En Tromlet støttemur, som gir et antikk preg. Systemblokk produseres en rekke produkter både til «proffe» og privatmarkedet. I Larvik er det Hedrum Cementstøperi som er forhandler for Systemblokk sine varer.

Skal man sette opp en støttemur, er det viktig å gjøre et skikkelig grunnarbeide før selve jobben med å bygge støttemuren kan begynne.

Pedersen understreker viktigheten av en skikkelig pute med pukk. En masse med grovpukk, som fylles helt inntil muren. Dette for å unngå problemer med vann som fryser inntil muren og presser på konstruksjonen.

- Det er viktig å lede vannet vekk fra muren, sier Pedersen.

Det er som er genialt med denne typen tørrstabling, er at du trenger ikke å bruke betong i mellom. Støttemuren er dessuten enkel å sette opp.

- Muren fåes med buer og hjørner som gjør at det blir minimalt med skjæring, forklarer Pedersen.

Muren er fleksibel, og gir mange muligheter, med både rett- og rund-, halv- og toppstein, enkel og dobbeltsidig. Uansett hvilken former man velger får man en mur som ikke er lik noen annen.

Støttemuren finnes i fire forskjellige farger: grå, gråmiks, koks og rødmiks.

Mursystemet er konstruert slik at det er et spor på oversiden som låses i et spor på undersiden, og gir en stabil og sikker konstruksjon. Pedersen opplyser at de kan dokumentere en høyde på 12 meter.

Pisa2 kan brukes i bratte skråninger eller for å utnytte terrenget bedre. Har man en hage med høydeforskjeller, sørger en slik støttemur for at arealet kan utnyttes bedre.

Støttemuren egner seg godt til planering, trapper, hageringer eller dobbeltsidige murer for å for eksempel avgrense uteplassen.

Pisa 2 er produsert av kvalitetsbetong, og er vedlikeholdsfri.

Artikkeltags