Gjør kunsten nytte? Kan den fremme Larviks eller nasjonens liv på noe sett?

Dans kan og være nytte: Her, dansere i koreografi til produksjon av film om viktigheten av relasjoner i livet.

Dans kan og være nytte: Her, dansere i koreografi til produksjon av film om viktigheten av relasjoner i livet. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg håper at du, mannen i gata, politikeren og dere som skal ta avgjørelsen om Musikk og danselinja på Thor Heyerdahl får bestå tar dere tid til å lese diktet Kunstneren av Andre Bjerke.

Jeg opplever at normalitetsbegrepet i samfunnet blir smalere og smalere. En eventuell avgjørelse om å legge ned Musikk og danselinja, vil være med på å smalne inn det som synes og som finnes, normalen, normen og «det rette».

Ikke la en avgjørelse som vil gjøre oss fattigere gå deg hus forbi.

Du må mene noe. Vi må mene noe.

Til deg som skal avgjøre -ikke ta en avgjørelse som gjør oss fattigere.

Kunstneren

Gjør kunsten nytte? Kan den fremme nasjonens liv på noe sett?
Det svarer straks en myndig stemme, en baryton av næringsvett:
“Om kunst gjør noen nytte? Spør De meg, som går den brede næringsvei, vil svaret bli et avgjort nei.Hva nytte har man sosialt av maleri, skulptur og sang?

Er ikke kunst, oppriktig talt, et annet navn på lediggang?
Hva gjør en kunstner? Jo, han gir en såkalt “form” til leirklatter,
noterer lyder på papir og maler ting som ingen fatter; han gjøgler, danser, går omkring og gjør- ja, kort sagt: ingenting! Nei, kunsten har, så vidt jeg skjønner, alldeles ingenting å si for vår import av soyabønner og vår kalosjeindustri. Hva gagner fløyter og gitarer vår produksjon av fødevarer?

Kan denne «kunst» på noen måte få gi vårt landbruk bedre kår,
få gjennoppbygd vår handelsflåte og nyttet fossekraften vår?

Å sette slike hjul i sving, det er – det er å gjøre ting.
En kunstner er jo medfødt doven en slags forfinet lasaron som gjør det til en profesjon å omgå lediggjengerloven, som ikke spinner, ikke vever,men simpelthen går rundt og lever,
(hva man aldeles ikke bør!) som ikke samler korn i lade og samfunnsmessig sett gjør skade, forsåvidt som han intet gjør. En tung belastning, rett og slett, på landets nasjonalbudsjett!
Nei, la det sies uærbødig: All kunst er luksus – overflødigsom nertz og perler, som sigar og vin og kaviar??
Akk, hard er dommen, streng er tonen, men la oss svare denne mann:
Forsøk å tenk Dem – hvis De kan-hva følgen ble så fremt nasjonen var lykkelig kvitt sin kunstnerstand. Mer nyttig enn alle de dødsens fornuftige «nytter» Er formen som føler, er bildet du ser, er tonen som lytter….I høyere grad enn fornuftige mennesker aner er kunstnerne folkets nødvendige sanseorganer.

Hvis kunsten ble tatt fra folk, ble det som å rane dets øyne og dets ører, dets hud, dets nese og gane. En kropp blir berøvet sitt lys, dens saft vil fortørke, og blind vil den kave omkring som en robot i mørke.

For kunsten er mer enn et fag, den er mere enn kallet for utvalgte få– den er formende kraft i oss alle. Den er alt som er fruktbar uro, en fjær i vårt indre, en drift som vil skape et større av det som er mindre. Skulpturen som fremtvinger form av uformelig masse, er virksom i barnet som leker med sand i en kasse. Ta kunstnerens blikk fra et barn, ta formgleden fra det,og se, det vil trå på sitt spann og vil kaste sin spade og se, det vil glemme sin lyst og gå under i skygge, og broer og byer og skip vil det ingengang bygge!

Driv kunstneren ut: all lek vil du dermed fordrive og mister du evnen til lek, da mister du livet.

Mer nyttig enn alle de dødsens fornuftige «nytter» er formen som føler, er diktet som ser, er tonen som lytter?

Og til deg som ennå ikke er overbevist når diktet er lest. Jeg har også opplevd dans kan være til dirkete nytte.

I min jobb ved Læringsmiljøsenteret har jeg produsert, i samarbeid med Studio Nille, to filmer som brukes i arbeidet mot Mobbing og Krenkelser og i arbeidet med Livsmestring som tema. Her kommer dansen direktet til nytte. Mobbing og ikke-inkludering koster samfunnet mange millioner kroner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken