En dag i 2017 trakk Kjetil Tveiten (45) og Rune Janshaug (38) pusten dypt og gikk inn på sjefens kontor hos sin daværende arbeidsgiver i Larvik. Der hadde de vært kollegaer i mange år. De to anleggsmekanikerne skulle levere oppsigelsene sine samtidig.

– Det var på tide at vi prøvde for oss selv. Vi hadde rett og slett lyst til å prøve å få til noe eget. Se om det var mulig å lykkes for to mann i et beintøft marked. Nå har vi holdt på i fem år, sier Tveiten, som er daglig leder i bedriften VMU AS, en forkortelse for Vestfold Maskin & Utleie.

Janshaug er styreleder, og de eier halvparten hver av både VMU AS og VMU Eiendom AS. Bedriften ble startet i september 2017.

– Men det var jo litt spennende da vi leverte oppsigelsene på kontoret. Vi gikk fra sikre jobber. Det har gått greit, og vi har ikke sett oss tilbake. Men vi startet med null kroner på kontoen. Det vi hadde, var et oppstartslån fra banken for å få finansiert bilene og litt til. Den første lønninga vår var på mellom 5.000 og 10.000 kroner, sier Janshaug.

Tjener penger

De siste åra har vært en suksess, men det er ikke tvil om at de jobber mye.

Siden 2018 har årlig omsetning ligget på godt over sju millioner kroner, før det gikk opp til nesten ti millioner i 2021. Hvert år har gått med fine overskudd. I fjor var resultat før skatt på over 2,5 millioner kroner.

– Økonomisk har det kastet greit av seg, hvis ikke hadde vi lagt ned for lenge siden. Men skal du tjene penger, må du stå på, fastslår Tveiten.

VMU selger og skrur på anleggsmaskiner, det vil si gravemaskiner og alt tilhørende utstyr.

– Vi har agentur i Vestfold på gravemaskiner fra japanske Kobelco, og er forhandler for Beck Maskin på Langhus. 90 prosent av det vi driver med foregår ute hos kundene som service og reparasjon, mens resten skjer på verkstedet. Vår målsetting er å hjelpe kundene raskt når det brenner på dass, forklarer Tveiten.

Har store konkurrenter

Kundene befinner seg overalt, men på salg er det hele Vestfold, Kongsberg og Siljan som gjelder.

De selger både nye og brukte gravemaskiner, og i løpet av fem år har de solgt 140 nye gravemaskiner til en pris mellom 250.000 kroner og 3 millioner.

– Vi gønner på! Vi er jo styrt av markedet, så vi er avhengige av at markedet holder. Vi er ganske sikre på at det kommer til å bremse litt framover, men det spørs hvor hardt det bremser. Vi er optimister, men det er spennende tider. Det er verre for dem som har hundre ansatte, sier Tveiten, som forklarer at det er mange om beinet i bransjen.

– Det er store aktører rundt oss, og det er dem vi konkurrerer mot. De har bøttevis av folk, vi er bare to, sier han.

De to bor i Svarstad – oppvokst som naboer i Kroken – har mekket og skrudd siden de var unger, og var aldri i tvil om hvor de skulle ha det nye «hovedkvarteret».

– Svarstad ligger midt i smørøyet. Det er 45 minutter til Kongsberg, Tønsberg, Sandefjord, Larvik og Skien. Det er veldig lettvint, sier Janshaug.

LES OGSÅ: Slik lader du elbilen raskest i Sibir-kulda

Bygde eget verksted

De første åra ble bedriften drevet fra bilene, i låven til Tveiten og fra garasjen til Janshaug. Så bestemte de seg for å bygge nytt verksted.

Bygget sto klart i januar 2022, er 600 kvadratmeter stort og ligger på Sogn industriområde i Svarstad.

– Det fungerer veldig bra for oss, nå er alt samlet på en plass med verksted, delelager, vaskehall og kontorer. Skal en drive proft, så må det se proft ut. I det fjerde driftsåret bestemte vi oss for å bygge, og det var en økonomisk milepæl, sier Tveiten.

De to kjøpte fire mål og har investert 8.5 millioner kroner i tomt og bygg. Men de sparte penger på arkitekt, for det tok de driftige karene seg av selv.

– Vi tegnet bygget selv. Det var fort gjort. Det gjorde vi på ei kveldsstund med blyant, linjal og et A4-ark, sier Kjetil Tveiten.