Gå til sidens hovedinnhold

Gledessjokk på Gloppesenteret

Artikkelen er over 5 år gammel

– Jeg fikk nærmest sjokk – gledessjokk – da damene fra Sanitetsforeningen dukket opp med hele 100.00 kroner til Gloppesenteret.

Leder Jan Ludvig Werner ved Gloppesenteret kan ikke få fullrost de driftige damene i Østre Halsen Sanitetsforening. Den storslåtte gaven kom helt overraskende.

– For en gangs skyld ble selv jeg satt helt ut, ler Werner, som lover at pengene skal bli brukt til glede for de mange brukerne av det populære senteret på Østre Halsen.

Driftig forening

Selv om oppslutningen nok har blitt noe mindre med årene, er Sanitetsforeningen på Halsen fortsatt en særdeles driftig forening som står på for å skaffe midler både til gode tiltak i lokalsamfunnet og til sanitetsforeningens sentrale hjertesaker.

– I fjor kunne Norske Kvinners Sanitetsforening se tilbake på 120 års virksomhet. Fortsatt er vi særlig opptatt av kvinners helsesituasjon generelt og gir økonomisk støtte til for eksempel viktig forskning på kvinnesykdommer, sier leder Laila Fjeld.

– Her på Halsen har foreningen nå rundt 70 medlemmer, hvorav 20–30 er aktive. I disse dager er vi gang med å lage årets fastelavnsris. Det haster med å bli ferdig – det er bare en snau måned til fastelavnssøndagen, sier leder Laila Fjeld.

Bjørketrær ble hogget i høst og damene på Halsen regner med å lage 400–500 av de tradisjonsrike fjærpyntede risene.

– Folk på Halsen er flinke til å støtte oss, enten vi er ute med kakelotterier, julelotteri, eller fastelavnsrisene, som nok vil innbringe en del tusen kroner, sier hun.

Støtter lokale tiltak

Sanitetskvinnene på Østre Halsen har gitt betydelige beløp og rause gaver til en rekke tiltak i lokalsamfunnet – ikke minst for barn og unge. Det har blant annet resultert i pengegaver til ungdomsklubb på Valby, til skolekorpset, sykkelaksjonen Skoletråkk og ikke minst et betydelig bidrag til bygging av klatrestativ på skolen.

– Vi har også kjøpt inn hjertestarter både til idrettsforeningen og til Musikkhuset. Eldreomsorg er også noe som opptar oss. I mai i fjor tok vi eksempelvis beboere ved Rekkevik sykehjem med oss på tur til Bøkeskogen, og det ble en stor suksess, sier Laila Fjeld.

Solgte eget hus

Sanitetskvinnene har etter hvert fått et nært forhold til Gloppesenteret. Mange av medlemmene jobber som frivillige på senteret, og det var neppe tilfeldig at det denne gang var nettopp Gloppesenteret som fikk oppmerksomhet. Foreningen leier nemlig lokaler til møter og aktiviteter på senteret etter at de for noen år siden valgte å selge sitt eget lokale, Sanitetshuset i Vebergsgate.

– Vi har fortsatt penger igjen fra hussalget, og avkastningen – samt inntekter av lotterier og fastelavnsris – gjør at vi kan dele ut penger i ny og ne. Gode tiltak lokalt er helsefremmende, sier Laila Fjeld.

– Det er utrolig hva de driftige damene får til. Gloppesenteret har utviklet seg fra å være et eldresenterer til å bli et møtested for brede grupper, nærmest et samfunnshus her på Halsen. Vi prøver å få til underholdning og aktiviteter som fenger, og pengene fra sanitetskvinnene er et fantastisk bidrag, sier Jan Ludvig Werner.

Kommentarer til denne saken