Gå til sidens hovedinnhold

Grunnlovens paragraf 112 (miljøparagrafen)

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Å protestere mot myndighetenes fremtidige oljeaktivitet i arktiske områder er selvfølgelig helt legalt. Derimot å gå til søksmål er vel heller tvilsomt. Stortinget (lovgivende forsamling) har et flertall bak seg, og som sådan er avgjørelsen lovlig.

I 2018 gikk 3 (4) aktivistorganisasjoner til søksmål mot myndighetenes beslutning: Med betegnelsen «Klimasøksmål»

– Greenpeace

– Naturvernforbundet

– Natur og Ungdom

– Besteforeldrenes klimaaksjon.

Søksmålet gikk gjennom rettssystemet med 1st. instans Oslo tingrett, 2nd. instans Borgarting Lagmannsrett.

Hvor søksmålet ble avvist i begge instanser. Høyesterett har i disse dager behandlet søksmålet, men resultatet er ikke (så vidt meg bekjent) ikke kjent.

– I paragraf 112, miljøparagrafen, som har sitt utspring i paragraf 110b, er ikke «klima» nevnt overhode. Derimot er «miljø» nevnt flere steder. Paragrafen er da også «miljøparagraf» og ikke en «klimaparagraf». Og det er kanskje vesentlig.

Det burde være unødvendig, men tydeligvis må det gjentas at «klima» og «miljø» er to atskilte begreper. Klima her på kloden er styrt fra verdensrommet, med solen som den sterkeste pådriver. Miljø derimot, ja der har menneskene «full» kontroll. Eller kanskje man burde si «null» kontroll.

– Klimaaktivistene må nå snart innse at alle tiltak for å redusere CO₂ konsentrasjon i atmosfæren er et unødvendig og unyttig foretagende.

CO2's tilstedeværelse er helt essensielt i biosfæren og en reduksjon her vil få katastrofale konsekvenser for matproduksjon i en verden med økende populasjon. Konsentrasjon av CO₂ er da fremdeles på bare 0,04 prosent av total atmosfære, en økning fra 0,036 fra år 2000. Og det er bra. Selv FNs klimapanel har måtte innrømme, etter å ha sett NASAs satellittbilder, at store ørkenområder er blitt grønnere. Takke være mer monokarbondioksid i luften som omgir oss.

Kommentarer til denne saken