Slik tjuvstarter du blomsterfrø og grønnsaker helt uten jord

Toalettpapir, brødpose og fyrstikker kan gi deg et forsprang i hagen i sommer.

Artikkelen er over 3 år gammel

Toalettpapir, brødpose og fyrstikker kan gi deg et forsprang i hagen i sommer.

DEL

(Tønsbergs Blad) Kjenner du at du kribler etter å komme skikkelig i gang i hagen? Ennå er det kanskje litt for tidlig for mange av prosjektene dine, men det er jo smart å starte inne mens vi venter på at lufta og jorda skal få opp temperaturen.

Dette morsomme hagetrikset har vi altså ikke funnet på selv - men er inspirert av en video vi så på YouTube. Som vi ikke klarer å finne igjen. Dermed gis det ingen kredit til damen som inspirerte oss til å prøve, men du kan jo alltids lagre denne eller dele den på Facebook-siden din, så finner du den lett igjen.

LES OGSÅ: Her er TV-kjendisens fem beste tips for en fantastisk uteplass

Men sånn er internett, tusen tips vi får lyst til å prøve, men som det noen ganger kan være vanskelig å huske akkurat hvor vi så.

Poenget med dette frøtrikset, er å kickstarte frøene, slik at de spirer raskere enn hvis du sår dem rett i jorden. Dessuten er det mindre prikling enn hvis du er vant til å breiså frøene dine. (Breiså - strø masse frø tett i tett i en potte, slik at de må tynnes og prikles).

LES OGSÅ: Anne Marit dyrker grønnsaker i kommode og koffert

Slik gjør du det:

Foto:

1. Dette trenger du for å komme igang. Brødposer, toalettpapir eller tørkerull, vann, fyrstikker og de frøene du ønsker å spire. Brødposen legger du dobbelt, før du legger fire lag med toalettpapir oppå hverandre.

Foto:

2. Hell vann på papiret, slik at det blir skikkelig fuktig.

3. Legg ut fyrstikker med 4-5 cm mellomrom, slik de ligger på bildet. Fyrstikkene skal forhindre at plastposen du til slutt trer over frørullen blir liggende rett på de spede spirene. Fordel frøene bortover den fuktige papirkanten.

4. Rull sammen plast, papir, frø og fyrstikker til en fast rull.

5. Sånn.

6. Skriv navnet på frøene du har sådd og datoen du sådde. Bruk en sprittusj eller annen vannfast tusj .  Ta deg en kaffe mens du venter på at frøene skal spire.

7. Sett frørullen i en kopp med vann og trekk en brødpose over rullen. Posen fungerer som et minidrivhus og holder på både varme og fuktighet. Sett koppen lyst. Gjerne i vinduskarmen.

8. Hver frøtype har selvsagt ulik spiringstid. Noen bruker lang tid, andre skyter i været etter et døgn eller to. Når det har begynt å spire kan du ta av posen. Da trenger spirene dine luft. Du kan også sette dem litt kaldere hvis du har et sted i huset som er litt kaldere.

9. Når spirene er et par centimenter, kan du åpne frørullen for å plante spirene i jord. Du kommer til å se at noen av spirene har veldig lange røtter. Noe av røttene henger fast i papiret. Lirk dem forsiktig løs, og følger det med litt papir gjør ikke det noe. Det blir fin kompost. Men ryker planten i stilken kan du bare kaste den. Den må ha både blader, stilk og rot for å overleve.

10. Plant spirene i jord, pott om når plantene blir store nok og plant dem ut i bed eller krukker når det er godt og varmt i luften.

I videoen i toppen av saken kan du se kortversjonen av dette.

Lykke til med hageprosjektet!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.