Gammel hage som venter på våren

Forberedelser: Marianne Kasbohm er allerede i gang med å gjøre hagen på Torstrand klar til å ta imot sommerblomster og et stort utvalg av andre planter. Her det skal det etter hvert plantes et stort utvalg av busker og planter.Foto: Bjørn-Tore Sandbrekkene

Forberedelser: Marianne Kasbohm er allerede i gang med å gjøre hagen på Torstrand klar til å ta imot sommerblomster og et stort utvalg av andre planter. Her det skal det etter hvert plantes et stort utvalg av busker og planter.Foto: Bjørn-Tore Sandbrekkene

Artikkelen er over 5 år gammel

Kasbohm advarer imidlertid mot å være utålmodig. – Det er fortsatt mulighet for kulde som kan ødelegge, sier hun.

DEL

Huset og hagen i Revgata er gammel. Eiendommen har vært i ektemannen Kjell Øritslands familie siden 1912. Hagen har imidlertid nå blitt konas og Kjell har blitt håndlanger, og hun gleder seg like mye hvert år til å gjøre hagen sommerklar og vakker.

– Det er vanskelig å være så tålmodig som man bør være på denne tiden, sier Marianne Kasbohm .

– Man kan fort bli lurt når det er varme dager der solen stråler sent på vinteren. Kulda kan like fort komme tilbake, og da kan mye bli ødelagt. Dekk til roser og andre planter som er sarte for frost og la løv og kvister ligge i bedene som isolering en stund ennå. Knopper som har kommet og det som spirer kan lett få «kuldesjokk» og dø. Gi også rhododendronbuskene.en bøtte eller to med lunkent vann nå tidlig på våren. Det er jo enda lenge til vi begynner å vanne i hagen, og dette er spesielt viktig hvis det er is rundt dem. Men uansett har de godt av vann utover våren, sier hun.

Forberedelser

Selv er hun godt i gang med det som kan gjøres ute i den gamle hagen. Det skal ryddes, planlegges og legges til rette. Selv om de kalde dagene og nettene skulle komme tilbake er det ikke lenge før ting skal i jorda.

– Jeg startet plantingen inne alt i januar, og nå spirer det. Snart skal plantene og blomstene ut, og jeg gleder meg til å ta fatt, sier hageentusiasten.

Stort mangfold

Hagen på Torstrand er ikke av de største, men god utnyttelse av plassen har gjort at den skal bugne over av et svært stort utvalg av blomster, busker og planter. Hagen framstår som genuin og med eim av historie, og utvalget består av tradisjonelle vekster og mye nytt som har kommet til etter hvert.

– Jeg har nok et ganske så stort utvalg ja. Sitrontre, laurbærtre, bambus, valnøttre, og nektarintre er kanskje blant det mest spesielle, men jeg har også et stort utvalg av urter og sommerblomster. Flere typer grønnsaker har jeg også. Mangfold er fint, og dette har alltid vært en hage som har bugnet av planter, blomster og trær. Da Kjells bestefar hadde huset var det over 40 frukttrær her, i tillegg til at han drev med bier, forteller Marianne Kasbohm.

Elsker hagen

I mange år drev Kasbohm fysioterapi-klinikk i kjelleren i det gamle huset. Da hun ble pensjonist tok imidlertid hagen helt over, også i lokalene i kjelleren.

– Det har blitt hage både ute og inne, og året rundt. Om vinteren må mange planter flyttes inn og passes på der, men så snart varmen kommer for alvor må de ut igjen. Jeg elsker å være i hagen, og bruker mange timer her hver dag. Bedre avkobling og terapi kan jeg ikke tenke meg. Hagen betyr alt for meg. Timene flyr fort og jeg trives virkelig å være her. Sånn som jeg tenker nå er det helt umulig å skulle bo i en leilighet uten hage, sier Marianne Kasbohm.

Artikkeltags