Ny nedtur for Norge som ble uten medalje: Veteran Herrem roste debutant Breistøl

Kristine Breistøl (til venstre) fikk ros av både Camilla Herrem og Stine Bredal Oftedal etter å ha VM-debutert i bronsefinalen. Til høyre Silje Katrine Waade. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Kristine Breistøl (til venstre) fikk ros av både Camilla Herrem og Stine Bredal Oftedal etter å ha VM-debutert i bronsefinalen. Til høyre Silje Katrine Waade. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix) Foto:

Landslagssjef Thorir Hergeirsson tordnet da drømmen om norsk VM-medalje brast. Camilla Herrem roste en debutant.

DEL

- Vi har en plan før kampen, men vi klarer ikke helt å fullføre den planen. Vi skulle være tett på Vjakhireva. Vi skulle stenge og gi henne juling, men hun får gjort litt som hun vil – hun herjer jo utpå der. Hun er verdens beste spiller, så ærlige må vi være, sa Camilla Herrem etter kampen.

da hadde Norge tapte bronsemedaljen etter 28–33 mot Russland. Det som imidlertid var et stort lyspunkt i den norske leiren var fjorårets LHK-skytter Kristine Breistøl. Hun kom med til mesterskapet som en ren reserve, og hadde ikke en plass i troppen da mesterskapet ble startet.

Etter hvert ble hun imidlertid hentet inn i troppen, og i søndagens bronsefinale fikk hun debuten. Da hun kom inn på banen, gikk hun rett i strupen på russerne. Breistøl, som er 1.91 meter høy, hamret inn to raske skudd, til enorm jubel fra lagkameratene.

Etter kampen gikk Herrem bort til Breistøl. Der holdt hun ikke tilbake i sine lovord.

– Jeg sa det til henne at «dette skal du bare ta med deg videre, for dette var mer enn imponerende». Hun skal få all skryt og all ros, for det der var sterkt, sier hun på spørsmål fra NTB.

(Saken fortsetter under bildet)

Stine Ruscetta Skogrand fikk tøff behandling under bronsefinalen mellom Norge og Russland. Russerne sikret seg bronsemedaljene. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Stine Ruscetta Skogrand fikk tøff behandling under bronsefinalen mellom Norge og Russland. Russerne sikret seg bronsemedaljene. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix) Foto:

Oftedal imponert

Også landslagskaptein Stine Bredal Oftedal var imponert over Breistøls VM-debut.

– Jeg er veldig imponert over den ureddheten hun har. Det var rett og slett skikkelig kult, og hele benken sto jo da hun satte de to. Det er kult å se. Hun har jo et ekstremt potensial. Tenk å ha en sånn høyde og et sånt skudd – det er jo helt fantastisk, sier Oftedal til Nettavisen.

Som kaptein har hun et ekstra ansvar for å følge opp alle spillerne i troppen.

– Hun ble jo byttet inn, og så har det ikke vært så mye før det plutselig ble i dag. Jeg prøver å ha en relasjon og prate – å få folk til å føle seg trygge. Det er det viktigste, sier hun.

Frisk norsk start

Norge fikk en god start på kampen, mye takket være en heltent målvakt i Silje Solberg. Når også angrepet fungerte godt, hadde Norge inntatt en 3-0-ledelse etter kampens fem første minutter.

Russerne våknet imidlertid raskt, og hindret Norges ledelse i å vokse ytterligere. Likevel gjorde gode angrepsbevegelser fra Silje Waade og Stine Bredal Oftedal holdt seg et par mål foran Russland.

Også Russlands store stjerne, Anna Vjakhireva, hadde truffet med toppformen til bronsefinalen, og sto bak det aller beste russerne kom med i angrep. Etter et kvarters spill gikk hun hele veien selv, og utlignet til 9–9.

– Fader heller, det skal smelle

Da valgte landslagssjef Thorir Hergeirsson å ta en timeout for å justere det norske forsvaret. Islendingen var tydelig oppgitt over at de norske jentene ikke fulgte kampplanen, og la heller ikke skjul på hva han mente.

– Vi gjør ikke jobben. Hun får vandre, hun får gå. Vi slipper henne, hun slipper pasninger. Er dere redde for å ta på henne eller? Fader heller altså, det skal smelle! Ta både arm og kropp! smalt det fra Hergeirsson.

Timeouten så imidlertid ikke ut til å ha en umiddelbar effekt, for Russland scoret de fire neste målene etter Hergeirssons tordentale, og gikk med det opp i en 13-9-ledelse.

De tre målene russerne ledet med til pause, ble raskt doblet til en seksmålsledelse på stillingen 17-23, før Norge våknet og klarte å sette inn et par raske mål, men det ble aldri spennende med tanke på medaljesjansen.

I et forsøk på å få til en sluttspurt som skulle hente inn ledelsen, ble Marta Tomac brukt ute på venstrekanten i forsvar, mens VM-debutant Kristine Breistøl fikk prøve seg i angrep.

Mesterskap under Hergeirsson

Norges håndballmesterskap for kvinner under landslagssjef Thorir Hergeirsson:

* 2019 VM: 4.-plass

* 2018 EM: 5.-plass

* 2017 VM: Sølv

* 2016 EM: Gull

* 2016 OL: Bronse

* 2015 VM: Gull

* 2014 EM: Gull

* 2013 VM: 5.-plass

* 2012 EM: Sølv

* 2012 OL: Gull

* 2011 VM: Gull

* 2010 EM: Gull

* 2009 VM: Bronse (Hergeirssons debut).


Tøff motstand – og mulig drama

Fjerdeplassen betyr også at Norges motstandere i OL-kvalifiseringen endelig er avklart. Håndballjentene er satt opp til å spille mot Romania, Montenegro og Nord-Korea når kvalifiseringen skal spilles i mars 2020.

Montenegro gjorde et godt mesterskap, og endte til slutt som nummer fem i VM. Romania ble nummer 12, mens Nord-Korea ikke har spilt VM.

Det er også ting som tyder på at det kan spøke for Nord-Koreas plass i kvalifiseringen.

Ifølge NTB har ryktene gått om at Det internasjonale håndballforbundet (IHF) vurderer å kaste ut nordkoreanere fra kvalifiseringen og tildele et frikort til en europeisk nasjon.

IHF har en historie for bruk av friplasser. Norges herrelag fikk en slik til VM i 2017.

Det er ikke avgjort hvor kvalifiseringskampene skal spilles, men det blir i alle fall ikke i Norge. Siden håndballguttas kvalifisering skal spilles i Norge, betyr det at jentene må utenlands for sine kamper.

Kampfakta

Håndball VM-kvinner i Kumamoto søndag, bronsekamp:

Norge – Russland 28–33 (15–18)

Park Dome: 9800 tilskuere.

Norge: Silje Solberg, Andrea Austmo Pedersen – Emilie Hegh Arntzen 7, Heidi Løke, Stine Skogrand, Silje Waade 2, Stine Bredal Oftedal 7, Kari Brattset Dale 3, Kristine Breistøl 2, Moa Högdahl, Marit Røsberg Jacobsen, Ingvild Bakkerud 1, Camilla Herrem 1, Sanna Solberg-Isaksen, Marta Tomac 1, Malin Aune 4.

Toppscorer Russland: Anna Vjakhireva 9.

Dommere: Ignacio Garcia/Andreu Marin, Spania.

Utvisninger: Norge 4 x 2 min., Russland 4 x 2 min.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.