Gå til sidens hovedinnhold

Har avdekket to kriminelle nettverk: – De skal få merke at vi følger opp tett

Artikkelen er over 2 år gammel

A-krimsenteret i Vestfold, som er et samarbeidet mellom politiet og en rekke offentlige etater, avdekket i fjor to kriminelle nettverk.

(Tønsbergs Blad): – Vi ser tydelige resultater av innsatsen mot useriøse og kriminelle, sier koordinator Helle Hartz Hagen.

A-krimsenteret har avdekket to kriminelle nettverk i Telemark, Buskerud og Vestfold. Nettverkene er identifisert gjennom kartlegging og kunnskapsbygging i et tett samarbeid mellom etatene, melder A-krimsenteret i en pressemelding.

Nettverkene består av flere selskaper som samarbeider om kriminaliteten på tvers av fylkesgrenser og bransjer. Senteret har identifisert flere bakmenn med knytninger til hverandre.

– Kan ikke si så mye om dem

– Her snakker vi om godt organiserte nettverk som systematisk bryter regelverket. Vi jobber nå for å ta ut disse aktørene fra markedet. Vi kan ikke si så mye om dem, men de skal få merke at vi følger opp tett, sier koordinator Helle Hartz Hagen. Hun understreker at etatene tar i bruk alle sine virkemidler på en samordnet og effektiv måte for å slå ut aktørene.

A-krimsenteret ble opprettet sommeren 2017 og består av medarbeidere fra politiet, Skatteetaten, Arbeidstilsynet og NAV. Gjennom at flere etater samarbeider kan man gjøre bredere kontroller, og man gjør det vanskeligere for de useriøse aktørene.

– Vi ser gode effekter av innsatsen vår, og at noen bedrifterinnretter seg etter regelverket når vi har vært på kontroll. Dagen etter en aksjon vi hadde mot en entreprenør i byggebransjen betalte en av de kontrollerte virksomhetene en utestående gjeld på én million kroner. Det viser at kontrollene både avdekker kriminelle og kan få dem som prøver å lure seg unna på bedre tanker, sier Hartz Hagen.

Fant en rekke brudd etter aksjon mot privatboliger

Kunder holdes ansvarlig for svart arbeid

A-krimsenteret har også holdt to privatpersoner medskyldig i kjøp av svarte tjenester, fordi de visste eller burde visst at håndverkeren kom til å unndra omsetningen fra beskatning. Kjøper du tjenester fra et firma og betaler mer enn 10 000 kroner i kontanter, så kan du bli regnet som medansvarlig hvis firmaet unndrar skatter og avgifter.

– Kjøper kan i verste fall bli siktet for medvirkning i saker som dette. Det er viktig at folk er klar over dette, slik at de tenker seg om før de kjøper tjenester av useriøse og kriminelle aktører. Hadde de betalt via bank, så hadde de sluppet å måtte betale for håndverkerens unndragelser, sier Hartz Hagen.

Hadde sengeplass til 13 jordbærarbeidere på loft uten brannsikring og bruksgodkjenning

Nøkkeltall for a-krimsenteret 2018:

  • I fjor hadde a-krimsenteret 494 løpende utebesøk og gjennomførte 690 ID-kontroller.
  • Totalt ble det gjennomført 10 aksjoner der 121 virksomheter og 161 arbeids- og byggeplasser ble kontrollert. Til sammen 510 personer ble kontrollert.
  • 18,2 millioner i skyldte skatter og avgifter er sikret gjennom arrest og utlegg.
  • 34 personer er utvist fra landet.
  • 35 personer og virksomheter er anmeldt.
  • 45 HMS-kort inndratt
  • 236 000 kroner innkrevd fra NAV

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.