Har reddet 1500 måltider fra søplekassa - nå vil Benedicte ha med flere i kampen mot matsvinn

BLI MED PÅ DUGNAD: I et drøyt halvår har Benedicte Eian Iversen og Farris Bad vært aktivt med i kampen mot matsvinn. Nå håper de flere bedrifter i Larvik blir med.

BLI MED PÅ DUGNAD: I et drøyt halvår har Benedicte Eian Iversen og Farris Bad vært aktivt med i kampen mot matsvinn. Nå håper de flere bedrifter i Larvik blir med. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Miljøbevisste og sultne larviksborgere har skapt en liten matrevolusjon på Farris Bad.

DEL

Too Good To Go (TGTG) er en nett-basert tjeneste som gjør at butikker, hoteller, restauranter, kantiner og bakerier kan selge dagsferske varer som ellers ville blitt kastet mot slutten av dagen. Foreløpig er Farris Bad og Circle K på Torstrand engasjert.

– Vi håper at folk i Larvik er villige til å bli med på en skikkelig dugnad for å redusere matsvinn i året som kommer.  Farris Bad er et veldig godt eksempel på at det nytter, det sier Bendik Walderhaug i TGTG.

Kaster mat for over 20 milliarder kroner

Det kastes 355.000 tonn spiselig mat i Norge hvert år. Det er mat for over 20 milliarder kroner.

– Hver av oss er skyldige i å kaste 42 kilo mat som like gjerne kunne mettet oss. Det er en grotesk behandling av matressursene, og et av de miljøproblemene det bør være lettest å gjøre noe med.  

Han har en klar oppfordring til næringslivet i Larvik:

– Det er fritt fram for lokale kaféer, kantiner, dagligvarehandler, butikkjeder, bensinstasjoner og hoteller til å bli med. Hvert eneste måltid vi unngår å kaste er en seier. I Vestfold har snaut 20 spisesteder til sammen reddet over 15.000 måltider fra å gå i søpla gjennom Too Good To Go. Det har også spart miljøet for ca. 30 tonn CO2. 1500 av disse er reddet i Larvik.

LES OGSÅ:

Vant pris

Miljøenegasjement på Farris Bad har også blitt lagt merke til lang utover Vestfolds grenser. Nylig ble hotellet kåret til We Care Hotel Of The Year, blant annet for sin innsats for å bekjempe matsvinn. 

T

KAN BLI  DIN: For 45 kroner kan du hente rykende fersk lunsj/middag på Farris Bad hver dag.

KAN BLI DIN: For 45 kroner kan du hente rykende fersk lunsj/middag på Farris Bad hver dag. Foto:

– Vi ble medlemmer på våren i fjor og var da en av de første i Nordic Choice Hotels, forteller Benedicte Eian Iversen, Food og Beverage Manager i Farris Bad.

– Det er jo utrolig gøy at dette har gått så bra. Vi har hittil omsatt 1350 måltider i restauranten, som ellers ville blitt kastet. 

– Hvem er det som kommer hit og henter mat?

Alle typer folk.  Vi selger frokost for 35 kroner og lunsj for 45. Det har gått over all forventning og vi opplever at de som kommer for å hente overskuddsmaten er veldig fornøyd med innholdet. De syntes det er fantastisk å kunne bidra til å redusere matsvinnet fra buffetene på hotellet. Håper vårt nå er at andre flere blir med på dugnaden.

Matsvinn

■ Det kastes 355.000 tonn spiselig mat i Norge, hvert år. Det er mat for over 20 milliarder kroner.

■ Forskning viser at forbrukerne står for mesteparten av maten som kastes (217.480 tonn)

■ Tall fra Vesar viser at hver og en i Larvik kommue i snitt kaster 64 kg matavfall i året. (Tall fra 2016) 

■  Vesar eies av kommunene Horten, Holmestrand, Larvik, Færder, Sandefjord, Tønsberg og Re.

■ Dette matavfallet blir gjenvunnet ved Den Magiske Fabrikken, hvor det sammen med husdyrgjødsel fra landbruket blir gjenvunnet til klimavennlig biogass til kjøretøy og verdifull biogjødsel til produksjon av ny mat. Vestfold er blant de beste i landet på å kildesortere.

Kilde: Too good to go og Vesar

Artikkeltags