Ofte snørrete og tett i nesa? Det er ikke sikkert at du er forkjøla...

JEVNLIG PLAGE: Måten vi lever på kan gjøre oss mer utsatt for allergi enn tidligere.

JEVNLIG PLAGE: Måten vi lever på kan gjøre oss mer utsatt for allergi enn tidligere. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Føler du deg hanglete og tett i nesa ganske ofte? Det kan være noe annet enn forkjølelse. Legemiddelindustrien spår kraftig økning av allergi.

DEL

(Gjengangeren) Nettstedet Allergiguiden.no har foretatt en undersøkelse som viser at en av tre jevnlig plages av tett nese. Det forteller en pressemelding fra PR-operatørene. Mange er ikke klar over at forkjølelsen de tror de har, i virkeligheten kan være allergi.

Kanskje er det helårsallergi

– Hver tredje innbygger på Østlandet opplever tett nese og kløe i øynene opptil ti ganger i året eller mer. Videre viser undersøkelsen at mer enn hver fjerde innbygger på Østlandet har symptomer som kløe i nesen, og at omlag hver femte innbygger i landsdelen opplever plager i luftveiene. Det fryktes at mange østlendinger plages av allergi uten å være klar over det, i og med at symptomene på for eksempel helårsallergi ligger så tett opptil forkjølelse, heter det i pressemeldingen.

Les også: Brenner for å utjevne sosiale helseforskjeller

Så hva er helårsallergi? Jo, det er reaksjoner vi har på ting som omgir oss hele tida i hverdagen; pelsdyr og husstøvmidd, for eksempel.

– Symptomene på helårsallergi er svært lik en forkjølelse, og kan dermed lett forveksles, forteller pressemeldingen:

– Nysing, kløe, snue og tett nese er bare noen av likhetstrekkene. Forskjellen er at ved helårsallergi plages man med disse symptomene hele året, i motsetning til forkjølelse som vanligvis opptrer en til to ganger årlig.

Klimaendringer og lite D-vitamin

Vi bør være mer opptatt av å bekjempe allergier enn vi er i dag, mener avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen, Sverre Steinsvåg. Han sier at:

– Måten vi lever på med redusert kontakt med mikrober, mangel på D-vitamin og klimaendringer gjør at vi er mer utsatt for allergi enn tidligere.

Les også: Klimaet blir våtere og villere

I løpet av de neste 15 årene spår European Academy of Allergy and Clinical Immunology at halvparten av den europeiske befolkning vil ha allergiske plager.

– Vi ser at forekomsten av allergi allerede er økende, og pasienter har i tillegg lavere toleransegrense for hva kroppen tåler enn tidligere. Det er derfor viktig at det rettes oppmerksomhet på allergi hele året, mener Steinsvåg ifølge pressemeldingen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken