Salmonellautbrudd i Vestfold

ILLUSTRASJONSFOTO: Det finnes bortimot 2.000 forskjellige typer av salmonellabakterien. Noen salmonellabakterier kan gi tyfoidfeber, mens andre kan gi diaré.

ILLUSTRASJONSFOTO: Det finnes bortimot 2.000 forskjellige typer av salmonellabakterien. Noen salmonellabakterier kan gi tyfoidfeber, mens andre kan gi diaré. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

27 personer i alderen 2 til 91 år fra ti fylker i Norge er trolig smittet av bakterien Salmonella agbeni.

DEL

Tirsdag var det registrert samme type salmonellasmitte hos 21 personer, med mistanke om at ytterlige seks personer er smittet, opplyser Mattilsynet.

Tror det er én smittekilde

Personene er i alderen fra to til 91 år. Det er 11 menn og 16 kvinner, fra Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Vest-Agder, Rogaland, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Ettersom alle pasientene i utbruddet har en salmonella-variant med nøyaktig samme DNA-profil, mener Mattilsynet det er en felles smittekilde. Mest sannsynlig er det en matvare, som er distribuert i hele landet.

Mattilsynets lokale avdelinger intervjuer nå pasientene om hva og hvor de har spist og drukket, samt hva de har vært i kontakt med, før de ble syke. Om en felles smittekilde fra mat, dyr eller miljø peker seg ut, har tilsynet ansvaret for å lede sporingsarbeidet langs matkjeden.

LES OGSÅ: Bare ti personer møtte opp for å høre om boligene, men interessen har vært helt enorm – straks starter salget (+)

Komplisert jobb

– Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommuneoverleger og Veterinærinstituttet for å etterforske hva som kan være smittekilden til utbruddet. Dette arbeidet tar tid og er komplisert, og det er ikke alltid mulig å finne smittekilden, sier seniorrådgiver Turid Berglund i Mattilsynets seksjon hygiene og drikkevann.

Hvert år blir det meldt om mellom 900 og 1.300 sykdomstilfeller til Folkehelseinstituttet. De fleste blir smittet i utlandet.

LES OGSÅ: Bommotstanderne stiller liste: – Det skal bli en livlig valgkamp (+)

Beskyttelse

Salmonellabakterier kan ikke skylles vekk med vann, noe som kan gjøre det vanskelig å beskytte seg mot smitte om smittekilden er noe spiseferdig.

– God kjøkkenhygiene og god håndhygiene kan hindre smitte av salmonellabakterier mellom matvarer og mellom mennesker. Er man syk med diaré, skal man også unngå å lage mat til andre. Et generelt og godt råd er å varmebehandle matvarer. Tilstrekkelig koking eller gjennomsteking dreper salmonellabakteriene, sier Berglund.

(©NTB)

LES OGSÅ: Flere har denne sykdommen uten å vite om det: – Beina blir som tømmerstokker og armene er helt umulige Bare ti personer møtte opp for å høre om boligene, men interessen har vært helt enorm – straks starter salget (+)

Les flere saker har fronten på tb.no her

Artikkeltags