Folkehelseinstituttet har aldri sett bakterien i Norge tidligere: Nå er sju personer smittet

SJELDEN: Personene som har fått påvist smitten, er bosatt i hele landet.  ILLUSTRASJONSFOTO: FOLKEHELSEINSTITUTTET

SJELDEN: Personene som har fått påvist smitten, er bosatt i hele landet. ILLUSTRASJONSFOTO: FOLKEHELSEINSTITUTTET

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Sjelden variant av salmonella.

DEL

(Tønsbergs Blad) (Nettavisen): I en pressemelding skriver Folkehelseinstituttet (FHI) at de har fått inn melding om at sju nordmenn er smittet av en sjelden variant av bakterien Salmonella Typhimurium.

DNA-profilen til bakterien er aldri tidligere sett i Norge.

– Prøvene av pasientene er tatt i slutten av august, og samtlige er antatt smittet i Norge. Det er påvist bakterier med lik DNA-profil hos alle de sju personene, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved Folkehelseinstituttet.

Personene som er smittet er mellom 19 og 60 år, og er bosatt i Finnmark, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Akershus og Oslo, står det i pressemeldingen.

– Bakterien som er funnet hos de sju smittede er aldri tidligere sett i Norge, verken hos mennesker, dyr eller i matvarer.

Nå arbeider FHI, kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet med å kartlegge om pasientene kan ha blitt smittet av den samme kilden.

– Det fortsatt for tidlig å si noe om dette er et avgrenset utbrudd eller noe som vil øke i omfang, men vi følger situasjonen nøye, sier Lange.

Her er Folkehelseinstituttets råd for å forebygge smitte:

  • Sørge for at fjørfe, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat er godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
  • Sørge for at andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
  • Unngå upasteurisert melk.
  • Vaske hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
  • Vaske kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer før det samme utstyret brukes til annen mat.
  • Alltid skylle frukt, bær og grønnsaker, spesielt det som vi importerer fra utlandet, grundig før du spiser dem. Noen importerte produkter bør også varmebehandles før de spises.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.