– Jeg har jobba hardt mot dette, og så har jeg en veldig ålreit arbeidsgiver som har gitt meg rom til å trene mye inn mot konkurransen. Jeg følte meg forberedt, men det var en lang og tung dag, som heldigvis endte godt, forteller Henrik Falkensten på telefon fredag.

Torsdag vant han, og kan nå kalle seg Årets konditor 2023. Mesterskapet ble avholdt på den store mat- og drikkemessen Umami Arena i Lillestrøm. Han vant også kategoriprisen for beste konfekt i tillegg til sammenlagtseieren.

Nevlunghavn

Falkensten er fra Nevlunghavn og har de siste årene blitt omtalt som en av landets unge og usedvanlig dyktige kokker. Han forteller at han først og fremst har bakgrunn fra kokkefaget, men at han over årene har fått en stor interesse for den søte delen av matverdenen.

– Jeg har jobbet mye med den søte delen, uten å være konditor. Jeg tok faktisk svennebrevet i konditorfaget for en måned siden for å kunne være med i denne konkurransen, forteller han.

Til vanlig jobber han som soussjef på Hotell Britannia i Trondheim.

– Jeg flytta fra Larvik i 2016 for å jobbe i Oslo. Nå har jeg vært i Trondheim i fire år, men man skal ikke se bort ifra at jeg en vakker dag kommer tilbake til Larvik, sier han med et smil.

– Best på det meste

Det var seks finalister som kjempet mot hverandre: Malin Skagen fra Vaaghals, Pascal Monet fra Grand Hotel, Henrik Falkensten fra Speilsalen ved Britannia, Marthe Kilen fra Fru Nelik, Caroline Mo Vik fra Thon Hotel Sandven og Rikke Sandanger Rosnes fra Stavanger Conditori.

«Eventyr» var temaet for Årets konditor 2023, og oppgaven var å lage en jubileumskake i to eksemplarer, to typer sjokoladekonfekt og en showpiece i sukker, sjokolade og pastillage.

Hoveddommer Knut Harald Sørdal forteller til bakeri.net at det var veldig jevnt mellom første-, andre- og tredjeplassen.

– Men det var full enighet om rekkefølgen i dommerpanelet. Det var noen som skilte seg litt ut på smak og teknikker. Generelt sett var det et veldig høyt nivå i denne konkurransen, men de tre beste var en god del bedre enn de tre andre. Her handlet det i stor grad om forskjellige måter å jobbe på, teknikker og konsistenser. Henrik var jevnt over best på det meste.