Torbjørn Aglen, driver av både Glassmesteren restaurant og bar og Skomakeren pub, er en av de som allerede har bestemt seg for å ta grep. På puben går det greit nok rundt, men på selve Glassmesteren må det gjøres drastiske tiltak etter siste strømregning.
Denne mandagen er Aglen opptatt med å stable ved hjemme når vi får tak i han. Det ble plutselig en fridag med sparing av strøm på jobben og forberedelse til en kald vinter hjemme.
– Jeg fikk strømregningen for Glassmesteren forrige uke. Fire ganger så høy som vanlig på denne tiden. Så blir det jo verre utover vinteren, stønner han oppgitt i telefonen.
Vanlig strømregning for Glassmesteren på denne tiden er 7.000 kroner. Nå dukket det opp en regning på 38.000 kroner, og da måtte Aglen tenke seg godt om.
– Det er en smell, så vi må være i forkant når det gjelder hva som skjer utover vinteren. Jeg stoler ikke på politikerne, slår han fast.

Slik oppsummerer de sommeren: – Det er færre champagneflasker som flyr ut
Stenger døren for å spare
Det eneste han kan spare inn på nå er åpningstiden og slå av alt man kan slå av når man stenger dørene.
– Det er vi som driver kjøkken i denne bransjen som sliter nå. Driver du kjøkken har du jo et stort strømforbruk. Kjøl og frys må stå på. Prisene kan ikke settes opp, da forsvinner gjestene. Åpningstider er muligheten, sier han.
Mindre timer på de ansatte er ikke noen heldig løsning det heller. Dette er ikke gunstig verken for driver eller ansatt.
– Slik må det bli. Jeg stenger nå mandager og åpner en time senere hver dag ellers i uka. Sparer en time hver dag. Med de tiltakene klarer vi å dra tilbake den høye kostnaden. Ganske mye på det grepet egentlig, men da må vi slå av alt vi kan, sier han.
Sparer han 50 timer i måneden på lønninger, blir det rundt 12.000. Det løser ikke alt, men litt.
– Jeg tror flere tenker på det. Regningen som kom nå i august er skremmende for alle. Nå må det spares inn. Dette kan få ringvirkninger på mye i vår bransje. Resten av næringslivet må også spare, kanskje dropper de julebord. Det vil være ekstra ille, avslutter han.
Naborestauranten, der Tony Medeiros sitter på Big Horn Steak House, er avventende.
– Skyhøy strømregning her også, men vi stenger ikke, enn så lenge. Det har ikke vært i tanken våre ennå, sier han i en kort kommentar.
Nå kommer underskuddsmånedene
Caroline Titlestad på Det Gule Galleriet Stavern håper, som de aller fleste, at dette skal gå over. Men ser ikke helt lyst på vinteren som kommer.
– Jeg hadde strømregning på 50.000 i juli, mot 14.000 for et år siden. Det er et pengesluk nå. Pizzaovn på hele tiden, to kjølerom og ventilasjon hele tiden. Kostnadene løper, sukker hun.
Titlestad mener de er veldig flinke på å skru av alt når de går, det er ikke rom for noe sløsing nå.
– Vi har ikke vurdert noen drastiske tiltak ennå. Men, fortsetter det sånn ut mot vinteren må vi se på det. Vinteren er egentlig underskuddsmåneder for oss allerede.
Men strategiske tiltak har hun ikke tenkt ennå.
– Jeg håpe vel egentlig bare at det skal gå over, sies det optimistisk derfra.
Små grep som ikke monner lenge
Janne Friberg som driver Skipperstua i Stavern har nettopp gått gjennom regningene sine.
– Like høy som forrige måned, 54.000 kroner. Normalt har jeg ligget mellom 12 og 15.000 på denne tiden, forteller hun.
Forskjellen på normalår og nå er voldsom.
– Det er mye og jeg håper på en støtteordning på sikt. Dette kan ikke vedvare over tid. Nå er toppen nådd for oss alle, slår hun fast.
Hun har ingen planer om å stenge eller redusere åpningstidene, men ser på alternativer.
– Vi prøver å gjøre små grep, slår av det vi kan. Det monner ikke i det lange løp. Det er ikke til å unngå å ikke bruke alle maskiner på en gang. Ovner bruker tid på å bli varm. Nå bruker vi bare en av frityrkokerne i uken, men begge i helgene. Små grep, forteller Friberg.
De er heldige som kanskje er mer robuste enn nyetablerte. Noen investeringer må tas, men noe må de nå legge på is et år eller to.
– Jeg gruer meg til å sette på varmepumpen, avslutter hun.
LES OGSÅ: Janne (43) driver tre virksomheter i Stavern: – Det er et ønske om å skape noe