Gå til sidens hovedinnhold

Her poserer Gro med pokalen i 2018. Men bak den historiske triumfen lå en litt mørk hemmelighet.

Gro Hammerseng-Edin tok Voltaren hver dag de siste årene av karrieren, og fortsatte med det da hun gikk til topps i NRK-programmet Mesternes mester. Nå slår hun og andre idrettsprofiler alarm om bruk av smertestillende midler i idretten.

Flere norske idrettsprofiler står frem i VG med bekymring for den hyppige bruken av smertestillende midler i idretten. Der forteller både André Bergdølmo, Susann Goksør, Kjetil Borch og Gro Hammerseng-Edin om sine opplevelser og sin erfaring med dette.

– Jeg tok Voltaren hver dag de siste årene, sier Gro til VG.

Som kjent spilte hun for Larvik Håndballklubb de siste årene av karrieren til hun ga seg i 2017. Den norske håndballegenden skal ha slitt spesielt med en mangeårig slitasje i hofteleddet.

Les også

Larvik HK-treneren i åpenhjertig intervju: – Du går alltid rundt med en klump i magen

Ikke stolt

Løsningen ble da smertestillende i store mengder. Men hun så allerede den gangen at det var spesielt problematisk som rollemodell for yngre spillere.

– Jeg begynte å spørre meg selv om hvilken rollemodell jeg var. Jeg hadde en kjempesliten kropp og hadde vondt overalt. I stedet for å roe ned treningen eller stå over noen kamper, tok jeg Voltaren for å orke kjøret, sier hun til VG.

– Det er ikke verdens beste signal å sende til unge spillere. Akkurat den biten der er jeg ikke så stolt av. Jeg gikk foran som et dårlig eksempel, spesielt for dem som selv slet med skader, erkjenner Hammerseng-Edin.

Som forteller at det var under OL i Beijing i 2008 at hun virkelig fikk opp øynene for effekten av Voltaren. Hun fikk det da for smerter omkring den ene rumpeballen og hofta, men det fungerte også bra på kneet hennes som hun hadde korsbåndoperert tre år før.

Gro ble matchvinner i semifinalen, og kunne til slutt lede det norske laget til sjumålsseier over Russland i finalen.

– Shit! Kan det gå så bra ved å ta en pille? Det blåste meg helt av banen. Plutselig kunne jeg gjøre bevegelser jeg ikke hadde kunnet gjøre på veldig lenge. Det er sterke saker som svekker signalene som forteller deg om du overbelaster noe, sier hun til VG.

Gro forteller også at smertestillende ble delt mellom spillere.

Brukte det i Mesternes mester

Rett etter karriereslutt deltok hun i NRKs Mesternes mester, og ble den første kvinnen til å gå til topps der. Men det var med hjelp av de samme pillene.

– Det måtte til for at jeg kunne fikse det, innrømmer hun til VG, og forteller at hun stort sett fungerer bra uten hjelp av medisiner i dag.

– Så blir det spennende å se hvordan kroppen er om 10–20 år. Jeg tror jeg må legge ned en real innsats i vedlikehold og styrke for å unngå mye trøbbel. Hoftene vet jeg at jeg må skifte, sier hun i intervjuet.

Flere idrettsprofiler forteller altså i artikkelen om den samme overdrevne bruken av smertestillende. Det bekymrer Reidun Førde, leder for idrettsmedisinsk etikkutvalg.

– Når du tar smertestillende og konkurrerer, belaster du kroppen mer enn du skal og du strekker grensene for hva kroppen kan tåle. Smertene kommer jo som et varselsignal om at her er det noe galt. Du har gått over en grense. Hvis du fjerner den grensa med smertestillende, er det åpenbart at du spiller mot kroppen og ikke med den, sier hun.

For Gro Hammerseng-Edin handler ikke dette varselet om å henge ut noen.

– Men jeg brenner for å opplyse at det er viktig å være tett nok på utøverne. Kunnskap og tett oppfølging gir et godt grunnlag for å ta kloke valg. Jeg har lyttet mange ganger til råd og input fra mennesker jeg stoler på og kan mer enn meg. Men i perioder hadde jeg nok hatt godt av mer innblanding, erkjenner hun avslutningsvis i VG-artikkelen.

Les også

Alt stoppet opp med pandemien. Men Anja og Marius nektet å la seg permittere: – Ga full gass

Gir økt hjerte og kar-risiko

VG har i forbindelse med sin artikkel vært i kontakt med Nicolas E. Vaugelade-Baust medisinsk sjef i Norge i Novartis, legemiddelfirmaet bak Voltaren som selvsagt er et lovlig og godkjent legemiddel.

Hans svar er gjengitt punktvis under:

  • Både kliniske studier og epidemiologiske data tyder på at bruk av diklofenak, særlig i høye doser og ved langvarig bruk kan medføre en liten økt risiko for såkalte arterotrombotiske hendelser. Personer skal være oppmerksomme på tegn og symptomer som kan tyde på alvorlige arterotrombotiske hendelser slik som brystsmerter, tungpust, lammelser og talevansker, som kan komme uten forvarsel. Personer som opplever slike symptomer skal oppsøke helsevesenet umiddelbart.
  • Behandling med Voltaren anbefales, som hovedregel, ikke hos personer med etablert hjerte- og karsykdom eller ukontrollert høyt blodtrykk. Personer med etablert hjerte- og karsykdom, ukontrollert høyt blodtrykk eller med betydelig risiko for slik sykdom må nøye vurderes om behandling med Voltaren overstiger fire ukers varighet eller ved doser over 100 mg/dag.
  • Ettersom hjerte- og kar-risikoen med Voltaren øker ved økende dose og økende behandlingsvarighet, skal alltid kortest mulig behandlingstid med lavest effektiv dose benyttes. Effekten av behandlingen bør vurderes regelmessig og spesielt ved behandling mer enn fire uker.

Kommentarer til denne saken