Gå til sidens hovedinnhold

Her står kloakken i stri strøm rett ut i bekken: – Det var grå gjørme, med dasspapir og alt. En grusom stank

Video: Ulf Høyer-Jonassen

En underjordisk bekk med kloakk har hatt fritt leide og har rent jevnt og trutt ut via et nedlagt rør. Kommunen sier at utslippet er betydelig.

– Jeg er redd for at to årsklasser med smolt, eller småfisk, er døde på grunn av dette kloakkutslippet. I tillegg til flere sjøørret som var oppe for å gyte. Dette er en av de beste gytebekkene i Vestfold for sjøørret, og det gjør utslippet ekstra tragisk. Her kan det være svær fisk, opp til tre kilo, sier Ulf Høyer-Jonassen, som bor et par steinkast fra Bjønnesbekken i Tjølling.

Han forteller at bekken renner fra Kjøndaltjønna og ut i sjøen ved Bjønneskilen, mellom Lamøya og Bjønnesstranda.

– Trolig har det rent ut kloakk i bekken i lang tid. Så ille kan ikke bli etter bare noen dager eller uker med utslipp. Kanskje har det vært utslipp siden i sommer? Jeg har hørt at det lenge er kjent kloakklukt der hvor bekken renner ut i sjøen.

LES OGSÅ: Kloakk rant rett ut: – Vi vet ikke hvor store mengder som har kommet

Dopapir i bekken

Det var Høyer-Jonassen som fredag ettermiddag skjønte at det hadde skjedd noe alvorlig.

Om høsten liker han å gå ned til Bjønnesbekken for å kikke på gytefisken som kommer opp på elva. På vei ned dit, merket han at lukta av kloakk ble stadig sterkere. Ved bekken fant han en død sjøørret på rundt en kilo, og så at bunnen av den lille elva var dekket av et flere centimeter gråbrunt lag.

– Det var grå gjørme, med dasspapir og alt. En grusom stank.

Han er friluftsmann som både jakter og fisker, og synes det er skrekkelig leit at livet i bekken er utsatt for det han mener er et svært ødeleggende utslipp.

– Bekken virket helt død da jeg var der nede første gang, men senere har jeg sett gytefisk. Det kan være nye fisk som har kommet opp fra sjøen, sier han.


Tok straks affære

Kommunen ble varslet om lukta. Avdelingsleder drift Torodd Lyngra Seierstad forteller at kommunen straks tok affære.

– Vi fikk inn melding klokken 13.50 fredag. Vi synes det er veldig bra at innbyggere varsler når det er noe som bekymrer. Vi reiste ut straks, men fant ikke noe umiddelbart. Derfor fikk vi Ulf Høyer-Jonassen til å vise oss stedet, sier han.

Rett nedenfor Huseby pumpestasjon sto kloakken i stri strøm rett ut i bekken. Dette rant ut av en nedlagt ledning.

Lyngra Seierstad forteller at kommunen startet et detektivarbeid for å finne ut hvor dette kom fra.

– Vi begynte med å kontrollere alle pumpestasjoner og kummer som sokner til området, men alt var i orden med disse. Så forsøkte vi å peile den nedlagte ledningen for å kartlegge hvor denne gikk i ett forsøk på å forstå hvor problemet kunne løses. Når heller ikke dette gav resultat, måtte vi begynne å grave opp området.

4,7 meter under bakken

Det viste seg å bli mye jobb.

– Vi gravde, og gravde og gravde, og fant natt til lørdag en underjordisk liten bekk med kloakk som traff det nedlagte røret. Lørdag morgen måtte vi få inn en større gravemaskin fordi våre egne gravemaskiner ikke lengre rakk ned til bunn av hullet. Til slutt fant vi et hull på pumpeledningen som går fra Huseby mot Hølen. Lekkasjepunktet lå hele 4,7 meter under bakken, og ganske langt unna selve utslippspunktet.

Det var totalt sju mann som jobbet med å få tettet lekkasjen, og arbeidet varte i rundt et døgn.

– Det var en betydelig jobb, sier Lyngra Seierstad.


Vet ikke hvor mye

Han kan ikke si noe om hvor mye kloakk som har gått ut, men forteller at kommunens ingeniører begynner å regne på dette mandag.

– Vi varslet om utslippet, og det kreves at vi orienterer Statsforvalteren mer om hva som har skjedd og hvor mye som har rent ut. Men det er åpenbart at det er et betydelig utslipp, sier han.

Innbyggerne ble varslet

Kommunen varslet om utslippet på sine nettsider, og flere innbyggere på Bønnes og Kaupang fikk beskjed om utslippet på sms.

– Vi har i høst fått et forbedret system for innbyggervarsling, og sendte ut smser til rundt tusen husstander, sier Torodd Lyngra Seierstad.

– Vet du noe om hvordan det står til med fisken og annet liv i Bjønnesbekken nå?

– Det kan jeg ikke mene noe om, for det er langt utenfor mitt fagfelt.

Kritisk til vedlikeholdet

Ulf Høyer-Jonassen forteller at han bodd nær Bjønnesbekken i 20 år, og at det ikke er første gang det er kloakkutslipp.

– Det var en lekkasje i sommer også, hevder han, og forteller at han har sett både kondomer og bind flyte i elva ved tidligere anledninger.

Les også

Kloakkutslipp på badeplass, men ingen varsel: – Ufyselig og ekkelt

Både han og kjæresten Ragnhild Holhjem Kleppang synes det er rart at kommunen ikke har et system som gjør at kloakklekkasjer fanges opp automatisk.

– Lekkasjen er reparert, men det er ikke bekken. Det må ha rent veldig mye ut, for det var et skikkelig griseri og en voldsom stank. Jeg gikk hele lørdagen og var kvalm av lukta, sier hun.

Høyer-Jonassen skulle ønske et sterkere fokus på lokalt miljøvern.

– Det er så mye snakk om klima og miljøvern i den store sammenhengen, men noen ganger virker det som vi glemmer hva som kan gjøres lokalt, her i Larvik, sier han.

På ønskelista

Lyngra Seierstad forteller at det er kjent at rørledningen som det var lekkasje på er i dårlig forfatning, og den står høyt oppe på kommunens ønskeliste for rehabiliteringsprosjekter.

Han sier også at det vil ta litt tid før utslippet er borte fra bekken.

– Vi ber publikum bes utvise forsiktighet i forhold til vannkvalitet i bekken inntil det har kommet nedbør av betydning.

Kommentarer til denne saken